Vidám összeröffenés Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény - A rendezvény fő célja a hajdúsági hagyományok ápolása volt.

Hajdúböszörmény - A rendezvény fő célja a hajdúsági hagyományok ápolása volt.

Friss tepertő, sült oldalas, kolbászok, egyéb „disznóságok” és jó kedélyű emberek fogadták azokat, akik szombaton ellátogattak Hajdúböszörménybe az immáron 11. Hajdúsági Disznótor és 3. Hajdúsági Népművészeti Napra. A rendezvénynek a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont adott otthont, ahol a résztvevők a hagyományos disznótor, főző- és pálinkaverseny és népművészeti programok részesei lehettek.

Sokan ellátogattak

Már délelőtt népes sereg gyűlt össze a téren, ahol az sem zavarta a látogatókat, hogy imitt-amott a sárban kellett „dagonyázni.”A népi muzsika, az ízletes és illatos ételek és italok hamisítatlan hangulatot teremtettek. A gasztronómia középpontjában a disznótoros ételek álltak, köztük a különleges böszörményi cukros-májas hurka, emellé aki akart, természetesen pálinkával is koccinthatott.

Fotó: Molnár Péter

A disznótoros nap Hajdúböszörményben valódi közösségi élménynek számít, ahol a verseny mindössze mellékes szál, az a fontos, hogy együtt, jó hangulatban teljen a nap. Így volt ez szombaton is, ahol a résztvevők a népművészetet testközelből is megcsodálhatták, miközben jókat ettek és ittak. A zenei aláfestésről többek között a Nánási Népdal, Nóta és Tánckedvelők Egyesülete, a Bakator Népzenei Együttes, valamint a Pendely Énekegyüttes gondoskodott. A hangulatot a Bocskai Néptáncegyüttes műsora színesítette.

Háztáji csemegék

Nagy népszerűségnek örvendett a cifraszűr bemutató, ám a kovácsmesterség is sok érdeklődőt vonzott. Aki pedig kedvet érzett hozzá, megpróbálhatott házi csigatésztát is készíteni. A gyerekeknek kifejezetten tetszett a kukoricadarálás, ők különféle kézműves foglalkozásokon is részt vehettek. Természetesen a rendezvényen nem maradhatott el a termelői és kézműves vásár sem, ahol például mézeket, chiliszószokat, kolbászokat, savanyúságokat, sajtokat vagy akár süteményeket is megkóstolhattak és vásárolhattak a látogatók.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!