Gazdaság

2018.03.09. 07:57

Fontos feladat a turizmus élénkítése

Debrecen - A konferencián szakmaiságon alapuló, hasznos előadások hangzottak el.

Debrecen - A konferencián szakmaiságon alapuló, hasznos előadások hangzottak el.

Debrecen nem azzal a nehézséggel küzd, hogy nincsenek attrakciói, hanem azzal, hogy ezekből semmi nem látszik"

– idézte fel előadásában Gődény Gábor azt a gondolatot, melynek alapján tavaly elkezdtek azon dolgozni, hogy a cívisváros értékeit minél szélesebb körben megismertessék. A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. Visit Debrecen! divíziójának vezetője beszámolt egy múlt évi kutatás eredményeiről is.

Alig jönnek Debrecenbe

– Célcsoportunk a SZÉP-kártyával rendelkező, belföldi, kisgyermekes, családos vagy akár csak fiatal párok köre volt, akik Budapesten vagy annak agglomerációjában élnek. Nagyjából a kétharmaduknak nem egy élettől elrugaszkodott gondolat, hogy hétvégén elutazzon valahova – mondta. Viszont úti célnak Debrecent mindössze 9 százalékuk választotta, míg Egerbe 37 százalékuk szeretne utazni. – A mi munkánk legfőbb értékmérője az lesz, hogy ezt a 9 százalékot a következő években feljebb vigyük. Élményekért, interakciókért, találkozásokért utazunk, finomat enni és inni, jó zenét hallgatni, fesztiválozni, nem azért, mert az adott városban van egy szép épület. Debrecen ebben sokkal többet tud adni, mint bármelyik vidéki város – hangsúlyozta Gődény Gábor az egyik legfontosabb kommunikációs feladatukat.

Fotó: Molnár Péter

Porkoláb Gyöngyi, az EKF Debrecen 2023 Nonprofit Kft. operatív igazgatója előadásában hangsúlyozta, a debreceniekkel közösen szeretnének felvázolni egy jövőképet a kultúra terén, a hagyományok újragondolásával. – Nekünk a debreceniekkel most egy olyan dolgot kell összeraknunk, amely majd öt év múlva valósul meg. Ez a város nem lesz ugyanolyan, hiszen a programok, a fejlesztések, a kapacitásbővítésből adódó hozzáadott szellemi termékek mind-mind beépülnek. Ha 2023-ban Debrecen lesz Európa kulturális fővárosa, annak lesz turisztikai hozadéka is – mutatott rá.

Fürkészni a csillagokat

A tanácskozáson Mihalik Zsuzsa – a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot képviselve – arról szólt: aki a megyébe látogat, a természeti és a kulturális kincsek iránt is érdeklődik. Bemutatta a Night Light névre keresztelt projektjüket, melynek célja a csillagos égbolt megőrzése.

Fotó: Molnár Péter

– Az ég Magyarországon ilyen állapotban a Zselicben, a Bükkben és a Hortobágy területén tekinthető meg a legjobban. Fontos terve a projektnek, hogy ezt a természeti kincset összekapcsolja a turizmussal. A térségben lévő szálláshelyek kiajánlhatják a Hortobágyot akár egy éjszakai túrára is, ahol megtekinthető a csillagos égbolt. Továbbá felhívjuk a figyelmet arra, hogy meg kell óvnunk ezt a természeti kincsünket – tette hozzá.

VK


[related-post post_id="3753737"]

[related-post post_id="3765039"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!