Életmód

2018.03.24. 16:40

Minden korban előnyös letenni a cigarettát

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A füstölgésről való leszokás növeli a hosszú távú túlélés esélyét.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A füstölgésről való leszokás növeli a hosszú távú túlélés esélyét.

A magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként tartják meg, és a nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet szentel a dohányzásnak, mint az egyik legfontosabb módosítható kockázati tényezőnek.

Sokat árt

A dohányzás a szervezet szinte minden szervét károsítja, számos betegséget okoz, és általában csökkenti az egészséget. A dohányfüst több mint 7000 vegyi anyag halálos keverékét tartalmazza; ezek közül több száz ártalmas, és mintegy 70 daganatos megbetegedést okozhat. A dohányzás az összes tüdőrákos halálozás mintegy 90 százalékát, a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) összefüggő halálozás körülbelül 80 százalékát okozza. A dohányzás az érelmeszesedés minden megjelenési formájának kockázati tényezője, de nagyobb kockázatot jelent a perifériás verőérbetegség szempontjából, mint a koszorúér-betegség esetében. Azok, akik abbahagyják a füstölgést, jelentősen csökkentik a betegség és a korai halálozás kockázatát. Bár az egészségügyi előnyök nagyobbak azok számára, akik korábban hagyják abba a dohányzást, bizonyított tény, hogy a leszokás minden korban előnyös.

A cigizéssel való felhagyás növeli a hosszú távú túlélés esélyét az érszűkületben szenvedő betegeknél, sőt egyes tanulmányok azt mutatták, hogy leszokás esetén az érszűkület tünetei is javulnak. A nyugalmi fájdalom, a kritikus végtagi keringészavar megjelenése a dohányzás abbahagyása után csökken.

A dohányzás „megszüntetését” tanácsadás és a különböző gyógyszeres kezelésekkel lehet elérni. Az egészségügyi szolgáltatóknak segíteni kell a dohányzás abbahagyásában, mivel ez a verőérbetegségek és különösen az érszűkület egyik igen fontos, módosítható kockázati tényezője!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!