Házi praktika

2022.05.05. 14:53

Így készíthet barna cukrot otthon

Ha a recept barna cukrot ír, akkor természetesen ön is barna cukrot használ, ugye? Akkor is, ha éppen nincs... Próbálja meg otthon előállítani!

Ezután eldöntheti, hogy a későbbiekben marad-e a boltban vásárolt cukornál, vagy inkább az ön által készített finomságot fogja a jövőben is használni – tanácsolja a Mindmegette.

Habár az élelmiszerboltokban mindenféle cukor – a fehértől kezdve a barnán át a porcukorig – megtalálható, mind ugyanabból a növényből, nádcukorból vagy cukorrépából készül. Először megtisztítják, legyalulják, vízbe áztatják, majd kipréselik az alapanyagot. A végeredmény egy magas cukortartalmú oldat, amelyből a cukron és a vízen kívül mindent kiszűrnek.

Ezután az utóbbi nagy részét főzéssel elpárologtatják, a visszamaradt cukros pépet pedig centrifugákban hűtik le és kristályosítják ki. Eközben melléktermékként képződik melasz. A melasz tömegének nagyjából fele cukor, tartalmaz továbbá vizet és egyéb szerves vegyületeket is.

A barna cukor csupán abban különbözik a fehértől, hogy az eljárás végén visszaadagolnak bele némi melaszt, ezáltal megváltozik az aromája és az állaga. Ha a fehér cukorból barna cukrot szeretnénk készíteni, csak meg kell fordítanunk a folyamatot, azaz a fehér cukrot kell barna cukorrá alakítanunk.
A feladat egyszerű, hiszen csak a melaszt kell visszaadni a cukorhoz:

1 csésze cukrot és 1 evőkanál melaszt keverjünk össze fakanállal (mixerrel még jobb): a cukor felszívja a melaszt, és máris kész a barna cukor.

Ha sötétebb árnyalatú barna cukrot szeretnénk, akkor adjunk 2 evőkanál melaszt 1 csésze cukorhoz.
Szerencsére akkor sincs gond, ha nincs otthon melasz: használhatunk helyette juharszirupot, agavé nektárt vagy hajdina mézet, megtartva ugyanazt az arányt, mintha melasszal dolgoznánk.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

 

 

Címkék#barna cukor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!