Egyperces

2008.03.12. 17:07

Szabadságot az állatoknak, műszörmét az embereknek

<p>Az élő állatokból készített kabátok és kiegészítők gyártása ellen kampányol a Négy Mancs Alapítvány.</p>

Tavaly novemberben petíciót fogalmaztak meg a törvényi tiltásra, hogy ilyen célból állatokat öljenek le. Azóta 15 ezer szignó gyűlt össze, az utolsó aláíró Guszos Péterliberális politikus volt. A petíciót két héten belül eljuttatják a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, az SZDSZ-es képviselő pedig kezdeményezi az állatvédelmi törvény módosítását.

Az élő állatokból készített kabátok és kiegészítők viselésére a XXI. században nincs magyarázat, nincs mentség. Sem a hideg elleni állítólagos védelem sem egyéb, státusszimbólum-szükség nem adhat elég okot évente több millió állatlegyilkolására - mondta a Független HírügynökségnekHegedűs Nikolett az alapítvány munkatársa.

A liberális politikus a Független Hírügynökségnek azt mondta: két héten belül beterjeszti a parlamentnek törvénymódosító javaslatát, amely az állatvédelmi törvényt úgy változtatná, hogy be kelljen zárni a szőrmefarmokat, valamint a jövőben ne lehessen ilyeneket nyitni. A képviselő reményei szerint - amennyiben elfogadja az országgyűlés - az év végén vagy jövő év elején már életbe léphetne az új szabályozás.

Aláírások egyébként nemcsak Magyarországról, hanem Ausztriából, Németországból, Svájcból és Hollandiából is érkeztek. Közéleti személyiségek közül egyedül Gusztos Péter szignózta a petíciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!