Debrecen hírei

2018.10.15. 12:43

Szemészeti házi múzeumot létesített

Debrecen - A szemészetben végzett gyógyító munkája tárgyi emlékeit évtizedek óta gyűjti a százharmadik születésnapját a közelmúltban ünneplő Dr. Seres Géza.

Debrecen - A szemészetben végzett gyógyító munkája tárgyi emlékeit évtizedek óta gyűjti a százharmadik születésnapját a közelmúltban ünneplő Dr. Seres Géza.

Bár egészsége már nem a régi, gyakran változó, orvos fiával mégis gyakran be-betér élete múltjába visszatekinteni kis múzeumának tárgyai közé. Emlékei tárházát, első emeleti lakásának egy szobáját megtöltik azok a relikviák, tárgyak, szemészeti eszközök, amelyeket egykor nap mint nap használt szemész főorvosként. Házi múzeumában a szemgondozás tárgyi és fényképes dokumentumai bizonyítják: orvosi munkássága nagyobbik részét a gyermekszemgondozás ügyének szentelte. Trachomagondozó, majd gyermekszemészeti főorvosként a gyerekszemgondozás ügyéért és önálló tudományággá minősítés érdekében 1973-tól tanácskozások sorát szervezte, majd a rendszerváltozást követően nyolc települési önkormányzat és hat gazdálkodó szervezet bevonásával kiemelten közhasznú Alapítványt hozott létre.

Életének évei tengerében a gyermekkori szembetegségek felismerését és azok gyógykezeléseinek ügyét igyekezett ezzel a Gyermek szemgondozási alapítvánnyal a társadalmi érdeklődés előterébe állítani. Régi álmaként néhány éve megalakult a Gyermekszemészeti Társaság. A gyűjteményben találhatók azok az egykori dokumentumok is, melyek bemutatják, hogy kezdő körzeti orvosként Nagylétán 1952-ben hogyan indította el a később országossá terebélyesedett Tiszta udvar-rendes ház mozgalmat.

A gyűjteményben helyet kaptak a fogászattal kapcsolatos tárgyak is, hiszen évtizedekig fogszakorvosként is praktizált egykor.

Az életét a gyógyításnak szentelő matuzsálemi korú Dr. Seres Géza abban bízik, hogy saját örömére létrehozott gyűjteménye egyben maradva, egykori munkásságának helyszínein valahol majd végleges helyet kap.

- Péter Imre -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!