Debrecen hírei

2018.10.12. 08:25

Hittel-lobogással lenni a pedagógusi pálya iránt

Debrecen - A Pedagógusok Szakszervezete hídként összekötheti az oktatás szereplőit.

Debrecen - A Pedagógusok Szakszervezete hídként összekötheti az oktatás szereplőit.

Minden gyermekhez tíz felnőtt kapcsolódik, tehát a szakszervezet az egész társadalmat érintő ügyekben áll ki. Az oktatás gondja nemcsak a pedagógusok gondja, hanem mindenkié – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ nyáron megválasztott új elnöke a Pedagógusok Szakszervezete Hajdú-Bihar Megyei Szervezete tanévnyitó értekezletén. Szabó Zsuzsa arról tájékoztatta a résztvevőket, milyen feladatokat végzett el az új elnökség az elmúlt két hónapban. Elsődleges célként azt – a szakszervezet kongresszusán megfogalmazott elvárást – jelölte meg, hogy a PSZ minden oktatással kapcsolatos fórumon legyen jelen, s ameddig csak lehetséges, a tárgyalóasztal mellett képviselje a pedagógusok érdekeit.

Nem ellenség, partner

– Azt gondolom, ma Magyarországon erőből elérni bármit lehetetlen. Ezért én egyfajta lobbista szerepet vállaltam, aki hídként összekötheti az oktatás szereplőit – mondta az új elnök. Ennek megfelelően Szabó Zsuzsa személyes találkozók alkalmával kívánta elmondani az oktatásban résztvevő döntéshozóknak, jogalkotóknak, fenntartó szerveknek, hogy az új elnökség a hangsúlyt az érdekegyeztetésre fogja helyezni. Külön kiemelte, a szakszervezet nem ellenség, hanem nélkülözhetetlen partner, ami abból fakad, hogy a PSZ mindenütt jelen van, s olyan a pedagógusoktól származó információkkal szolgálhat, amelyek mástól beszerezhetetlenek. Ennek érdekében találkozott az Oktatási Hivatal, a KLIK, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőivel.

Mint elmondta, jelentős feladatnak tartja a Szakszervezetnek a Szakképzési Innovációs Tanács munkájában való részvételt, hiszen a Szakszervezetnek akkor kell véleményt mondania a bevezetendő új szabályzásokról, törvényekről, amikor azok még tervezési stádiumban vannak.

Legyen béke!

Kifejtette, hogy azért dolgoznak, hogy az oktatásban béke legyen, pedagógusok válláról levegyék a terheket, hogy ők azzal foglalkozhassanak, ami a dolguk: a tanítással és a tanításra való felkészüléssel, hogy hittel-lobogással tudjanak a gyerekek között lenni, hogy a fiatal generáció megkaphassa azt a törődést, ami jár neki.

Problémás területként jelölte meg a pedagógusok túlzott terheit az adatszolgáltatás és a Kréta rendszer működési hibái miatt, és a kötelező óraszám 22-26 közötti megjelölését, de hangsúlyozta, a PSZ nem pusztán kritizál, hanem a megoldásra is ad javaslatokat. Az értekezlet résztvevői megtekinthették a PSZ új imázsfilmjét is, amely a szervezet honlapján bárki számára elérhető.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!