Debrecen hírei

2018.09.05. 12:53

A cukorbetegség okai, kezelése a fókuszban

Debrecen – A diabétesz is népbetegség, és nagyon fontos a korai felismerése.

Debrecen – A diabétesz is népbetegség, és nagyon fontos a korai felismerése.

Cukorbetegség több mint 50-féle létezik, és a nem megfelelő kezelés további betegségekhez és halálhoz is vezethet.

Ez is elhangzott a „Precíziós diabetológia – klinikai genetika a gyakorlatban” című szakmai találkozón szerdán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ In Vitro Diagnosztikai Tömbjében.

Nagyon nehéz tipizálni a diabéteszt, de ezt és a célzott, hatékonyabb kezelést ma már a – gyógyszerek személyes hatásait kutató – farmakogenomika is segíti. A tipizálásnak eszköze lehet többek között az anamnézis (a kórelőzmény), az immunológiai vizsgálatok, valamint a családfa tanulmányozása, a családtagok vizsgálata is – húzták alá az előadók.

Szó volt arról is, hogy MODY diabétesz főként fiatalkorban jelentkezik. A MODY a monogénes diabétesz egyik formája, és a genetikai károsodástól függően sok alcsoportja van. Többsége már a 25. életév előtt jelentkezik, és erre is az egyénre szabott terápia szükséges.

A hasznos elméleti és gyakorlati információkat nyújtó szimpóziumot a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Genetikai Tanszék, a Magyar Diabetes Társaság Genetikai munkacsoportja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Kórház Nyíregyháza IV. Belgyógyászati Osztály, valamint az MTA DAB Klinikai Genetikai és Ritka Betegségek Munkabizottság szervezte.

A nap témái között szerepelnek például a diabetes mellitus jelenlegi klasszifikációs rendszerének ellentmondásai, a molekuláris genetikai vizsgálatok szerepe a szénhidrát-háztartás zavarainak diagnosztizálásában, a monogénes diabetesek áttekintése – személyre szabott terápia, valamint a monogénes diabetesek a gyermekgyógyászatban és a génpolimorfizmusok szerepe a diabeteses atherosclerosis kialakulásában is.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!