Debrecen hírei

2018.08.13. 09:00

„Lovagok” küzdöttek meg Debrecenben

Debrecen - Harcművészeti találkozót és versenyt rendeztek a Baltazár Dezső téren.

Debrecen - Harcművészeti találkozót és versenyt rendeztek a Baltazár Dezső téren.

Augusztus 10. és 12. között rendezték meg a II. KÉTSZARV Középkori Harcművészeti Találkozó és Lovagi Hosszúkardvívó Versenyt, melyen több ország előadói és vívói vettek részt. A rendezvény fővédnöke Széles Diána, Debrecen alpolgármestere volt. A többek között Csehországból, Finnországból, Oroszországból, Szlovákiából és Romániából érkező modern kori lovagok federes fém hosszúkardvívó tornán, műkardos hosszúkardvívásban és párnázott kardos versenyben is bizonyíthattak. Továbbá a harcművészeti találkozón rapírversenyt, szablyatornát, Ringen–Abrazare középkori birkózóversenyt és flourysh-bajnokságot is rendeztek.

Sporttá vált

A hosszúkardvívás egy több mint hatszáz éves hagyományokra épülő európai harcművészet és küzdősport. Megjelenésétől kezdve a lovagság szimbolikus fegyvere, mely idővel elterjedt önvédelmi és párbajeszközzé vált. Később, a 15. század fordulójától kezdve, egészen az 1790-es évekig a szabad városi polgárság körében közkedvelt „sport” lett a hosszúkardvívás.

A vívók eleinte szabad társaságokba, később vívócéhekbe tömörültek, és rendszeres, nyilvános, egy napos ún. vívóiskolák keretén belül tornákat rendeztek.

Az ilyen tornák számát a legóvatosabb becslések is több százra teszik Európa-szerte.

HBN


[related-post post_id="3949784"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!