Debrecen hírei

2018.02.13. 08:06

MSZP, Párbeszéd: megvannak a jelöltek

Hajdú-Bihar - Bemutatta hajdú-bihari országgyűlési képviselői jelöltjeit a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd.

Hajdú-Bihar - Bemutatta hajdú-bihari országgyűlési képviselői jelöltjeit a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd.

Az MSZP és Párbeszéd megállapodásuk után hétfőn mutatták Debrecenben az április 8-i országgyűlési választáson indított hajdú-bihari képviselőjelöltjeiket. A két párt szövetségében négyen indulnak a megyében, míg 2. és 3. számú választókerületben koordinációs megállapodás értelmében a DK-Szolidaritás állít jelöltet Varga Zoltán és Káposznyák István személyében.

Az 1. számú választókerületben, mint ahogy az már ismeretes volt, dr. Gurmai Zita, az MSZP elnökségi tagja indul.

Fotó: Molnár Péter

– Egy éve vagyok részese Debrecen életének, és ahhoz képest, hogy fejlődést ígért a kormányon lévő párt, mára azt értük el: a cívisváros nem a legdinamikusabban fejlődő régió központja, hanem Európa 20. legszegényebb régiójáé. Éppen ezért arra törekednénk, hogy minél több munkahely legyen, kevesebb legyen a korrupció, megrövidüljenek az egészségügyi várólisták – jelentette ki. Továbbá hangsúlyozta, megengedhetetlen Debrecen legjobb tanárainak az elvándorlása, hiszen ők is hozzájárulnak a város sikeréhez. A politikus ezeken felül a lakásfelújítási programot is fontosnak tartja, valamint a nyugdíjasok megbecsülését, azáltal, hogy megfelelő nyugdíjat biztosítanának nekik.

Lencsésné Gál Mária, az MSZP-Párbeszéd által felkért párton kívüli országgyűlési képviselőként indul a 4. számú választókerületben.

Fotó: Molnár Péter

A tanítóként dolgozó jelölt szerint nagy szükség lenne a demokratikus, gyermekközpontú, tehetséggondozó, párt- és politikasemleges, anyagi helyzettől független közép- és felsőoktatásra. Ezenfelül az első diploma megszerzését ingyenessé kellene tenni. – A Fidesz fokozatosan leépítette a demokráciát, ezáltal a kisemberek lehetőségei beszűkültek. Egyre nehezebb emiatt megélni, így a fiatalok tömegesen külföldre vándorolnak. A saját lányaim jövője miatt is érzem, hogy változásra van szükség – emelte ki. Kitért rá, hogy az egészségügyben reformokra van szükség, valamint tovább kellene emelni a minimálbért, csökkenteni az adóterheket, illetve rendezni az alacsony nyugdíjak ügyét.

Az 5. számú választókerület jelöltje Dede Tamás, a Párbeszéd alapítótagja.

Fotó: Molnár Péter

Kifejtette, fontosnak tartja, hogy csökkentsék az egyenlőtlenségeket, valamint kárpótolják a Fidesz-rezsim áldozatait, a magánnyugdíjpénztár, a trafik, a föld és a devizahitelek kárvallottjait. Szeretnének szociális, illetve fiataloknak szóló földprogramot indítani, megállítani a vidék elnéptelenedését, támogatni az induló vállalkozásokat, az átképzést, valamint a munkába járás költségeit. – A programunkhoz hozzátartozik még a kistelepülések közösségi közlekedése, az orvosok, ápolók itthon tartása, a várólisták lerövidítése. Az önkormányzatok visszakapnák az iskolák fenntartásának feladatát, emellett kisebb osztálylétszámot vezetnénk be. Végezetül pedig lakásfelújítási programot indítanánk, ezzel is csökkentve az energiaköltségeket.

– Egy szebb jövőt szeretnénk biztosítani Magyarországnak – jelentette ki Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere, a 6. számú választókerület jelöltje.

Fotó: Molnár Péter

– Meg kell védenünk a kistelepülések autonómiáját, és segítenünk kell őket a fejlődésben. Törekednénk arra, hogy visszaadjuk az iskolákat azoknak a településeknek, amelyek igényt tartanak rá, mivel egy település iskola nélkül azt jelenti, hogy ott nincs jövőjük az embereknek – hangsúlyozta. Kiemelte, a közfoglalkoztatást is át kellene alakítani, olyan munkákat adni a közfoglalkoztatottaknak, amelyeket szívesen végeznek. Emellett szót ejtett az állami kézen lévő ingatlanokról, ezeket át kellene adni az önkormányzatoknak, hogy azokból szociális lakásokat alakítsanak ki, amellyel több ezer család lakhatása oldódhatna meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!