Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.23. 19:50

Szónokverseny az új széphalmi múzeumban

<p>Széphalom - A Mercurius Veridicus (Igazmondó Mercur) Szónokverseny immár második éve került meghirdetésre, a döntőt idén Széphalomban, a szerdán átadott Magyar Nyelv Múzeumában tartják szombaton fél 10 órai kezdettel.</p>

A szónokverseny ötletgazdája dr. Üveges István, Ónod jegyzője. Tavaly az ónodi országgyűlés 300. évfordulója alkalmából versengtek a Kárpát-medence valamennyi egyházi középiskolása részére meghirdetett vetélkedő keretében a diákok. Akkor "Rákóczi intelmei az ezredforduló magyarjaihoz” – címmel adták elő szónoklatukat, emellett választhattak: a Nagyságos Fejedelem szerepében vagy megnyitották a Habsburg-ház trónfosztását kimondó országgyűlést, vagy ismertették a meghozott főbb döntéseket. A hazaszeretetről, küldetéstudatról, önfeláldozásról tanúskodó szónoklatok szövegeit immár könyvben is olvashatjuk, a Kálvin Kiadó jóvoltából.

Az idei verseny szervezésébe az ónodi önkormányzat és a fővárosi székhelyű Református Pedagógiai Intézet mellett – a tavalyi megmérettetés sikerességét, tartalmasságát látva, - bekapcsolódott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is. A közgyűlés mint kiemelt kulturális rendezvényt támogatja a szónokversenyt, így az megyénk valamennyi középiskolájában is meghirdették. Összesen harmincöt diák jelentkezett, közülük a négy helyszínen megtartott elődöntő után tizenegyen utazhatnak Széphalomba.

A verseny ezúttal is kétfordulós: egyrészt idén Mátyás király intelmeit hallhatják az érdeklődők, másrészt a színészet és a magyar nyelv kapcsolatáról hangzanak el szónoklatok, a miskolci színház halhatatlan művésze, az első magyar színházi folyóirat alapítója, a 200 évvel ezelőtt Sajólászlófalván született Egressy Gábor emléke előtt tisztelegve. A zsűriben az elnöki tisztet ezúttal is dr. Balázs Géza nyelvészprofesszor tölti be, a tagok között szerepel dr. Kovács János, megyei főjegyző is.

B. Gy.











Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!