Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.25. 20:49

"Nem igenek és nemek harca!", a kórház a tét

<p>Kazincbarcika - Az Összefogással Barcikáért Egyesület pénteken nyilvános sajtótájékoztatót tartott az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központban, ahol a barcikai kórházról volt szó.</p>

Vészesen közeledik a május 18-i helyi népszavazás időpontja, amelynek kérdése így hangzik:"Egyetért-e Ön azzal, hogy a Kazincbarcikai Városi Kórház működtetési és vagyonkezelői jogát az önkormányzat átadja más cégnek vagy szolgáltatónak? Rizner József elnök azzal foglalkozott, hogy valóban 3 pályázó van még versenyben? Szerinte a tévében elhangzott valótlan adatokat is meg kell cáfolni és feltette azt a kérdést is: Tényleg kell különadó, avagy miért riogatjuk a választópolgárokat ? Válaszaiban kijelentette, hogy miután a kazincbarcikai önkormányzat képviselő-testülete felfüggesztette a pályázati eljárást, nem hozott döntést, így jogilag ugyan három, valójában azonban egy jelölt van.

Az Állami Számvevőszék 2006.évi vizsgálatára hivatkozva azt mondta, hogy nincs valódi tőkebefektetés. Az ÁSZ által leírtak szerint ez önmagában is aggályokat vet fel, és nem zárja ki a befektetői oldalon a többszörös megtérülés lehetőségét. A befektetők nem a saját pénzüket kockáztatják, hitelekből, lizingekből fejlesztenek, melyekre az önkormányzatoknak kell pályázniuk, azokra a befektetők nem pályázhatnak - hangoztatta. A barcikai kórház helyzetét javulónak nevezte, amely nem viszi csődbe a várost és ezért nem kell adókat emelni.

A nyakkendő-és kanapéadó rémét, valamint az ingatlanadó kivetését már nem bírja el ez a többszörösen megsarcolt nép- hangsúlyozta Rizner József. Saját hatáskörben is működtethető a továbbiakban a barcikai kórház - mondotta. Számunkra a népszavazás nem igenek és nemek harca, de azt nem szeretnénk, ha idegenek kezébe kerülni a kórházunk - jelentette ki. Szerintünk a külső befektető nem hoz üdvös megoldást.

Hasulyó János önkormányzati képviselő felszólította a polgármestert, hogy fejezze be a lakosok riogatását adók kivetésével. Szerinte a legtöbb pénzt az egészségügyre kellene fordítani és nem az oktatásra, az óvodákra, az iskolákra és a helyi médiákra. Azt is megkérdezte, hogy a szocialisták barcikai csoportja az elmúlt 5 évben mennyit tett a városért és a kórházért?

Dr. Trencsényi Erzsébet kórházi főigazgató részletesen felsorolta, hogy mit tett a kórházért, de az utóbbi időszakban csak korlátozott lehetőségei voltak, mivel végig önkormányzati biztosok felügyelete alatt állt és számára pusztán a szakmai irányítás maradt. Az adósságot a rekonstrukció ideje alatt szedtük össze, félházzal ment a kórház, de a miniszteri ajánlat ellenére sem volt hajlandó fizetés nélküli szabadságra elküldeni a dolgozókat. Tette ezt humánumból, másrészt a végkielégítéssel elküldöttek állása 5 évig nem tölthető fel.

Egyedül brusztoltam ki a súlyszámot a minisztériumban, se a térség országggyűlési képviselője, se a polgármester nem volt hajlandó eljönni velem - mondotta dr. Trencsényi Erzsébet. A mostani adósság már kezelhető, mert javuló tendenciát mutat és volt ennél jóval nagyobb is - hangoztatta. A bizonytalanság miatt azonban az orvosok kivárnak, megvárják a népszavazás eredményét.

Vassné Erdei Ezsébet, a Nagycsaládosok Kazincbarcikai Egyesülete elnöke ébresztőt fújt a polgároknak, mert szerinte tanya lesz Barcika a kórház nélkül, már most is elvándorolnak a fiatalok a városból.
B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!