Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.28. 17:52

Módosítják a szerencsi jelentést

<p>Szerencs - A Magyar Köztársaság benyújtotta az UNESCOVilágörökség Központnak a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszín megőrzési állapotáról szóló jelentését. A jelentést azonban több ponton módosítják.</p>

A Magyar Köztársaság, mint a Világörökség Egyezmény Részes Állama képviseletében dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VÖMNB) elnöke benyújtotta az UNESCO Világörökség Központnak a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszín megőrzési állapotáról szóló jelentését. A jelentés hangsúlyozottan foglalkozik a szerencsi szalmatüzelésű erőmű és más, a helyszín világörökségi értékeit potenciálisan veszélyeztető erőműtervek által felvetett problémákkal.

Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere pénteken Budapesten találkozott a bizottság képviselőivel és dr. Hiller Istvánnal. A találkozó után Rónavölgyi Endréné elmondta, kérte, hogy a jelentést több ponton is módosítsák, hiszen néhány megállapítás nem valós tényeket rögzít. Ezeket a változtatásokat elfogadták és beépítik a végleges jelentésbe. Szerencs polgármestere hozzátette, ígéretet kapott arra, hogy a közeljövőben elkészül egy örökségvédelmi hatástanulmány a Tokaji történelmi borvidékkel kapcsolatban. Ez a tanulmány azonban semmilyen módon nem támadhatja meg a jogerős építési engedéllyel rendelkező szalmaerőmű létrejöttét. A találkozón szó esett arról, hogy a szerencsi polgármester javaslatára a világörökségi bizottság is szorgalmazza a Tokajt elkerülő út mihamarabbi megépítését, amellyel tehermentesíteni lehetne a világörökség részét képező borvidéket.

-bg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!