Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.24. 16:55

Húsvétolás pipíccsel és herőcével Mezőkövesden, a Hadasban

<p>Mezőkövesd - Az önkormányzat és az idegenforgalmi egyesület összefogásával rendezték meg az három napos ünnepi programot. Szombaton szertartás és feltámadási körmenet, vasárnap horgász és halászléfőző verseny szerepelt a műsorban. <DIA width="900" height="700" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/H_sv_t_Mez__337_k_vesden_2008_03_24_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Húsvét Mezőkövesden 2008.03.24." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/pipics-mezokovesd-husvet.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/husveti-szokasok-mezokovesd.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/karikatura-gyula-pap.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Volt gyerekműsor, hagyományőrzők, népdalkörök, zenészek, színészek színesítették az ünnepi kavalkádot, mely hétfőn érte el csúcspontját. Húsvét másnapján hagyományosan a húsvéti ételeket és a bükkaljai borokat szentelte meg a katolikus szertartás szerint Jéger Károly, pápai prelátus a Hadas városrészben lévő „pajtában” , melynek színpada adott később otthont a zenés, táncos produkcióknak. A megszentelt étkeket hagyományos népviseletbe öltözött asszonyok kínálták körbe a rossz idő miatt lassan nyülekező közönség között.

Locsolkodási szokások

A programban először az óvodások produkciója következett. Dallal, tánccal elevenítették fel a kicsik a húsvéti népszokásokat. Utána sorban tánc és népdalkörök váltották egymást a színpadon. Viszneki Józsefné, mezőkövesdi nyugdíjas kerékpár-balesete miatt, most nem tudott részt venni a műsorban, de eljött segédkezni. „Reggel már meglocsoltak otthon az ismerősök, délután fogom vendégül látni őket.” - ismerteti a nap programját. Bécsi Gyula Egerből érkezett. Néptánccsoportjukkal vesznek részt a programban és itt bonyolódik a húsvétolás is.

Ha nincs fellépés nagy mulatságot szoktak csapni ilyenkor, zenekarral látogatják végig a lányokat, énekkel és szebbnél szebb versekkel köszöntik őket a locsolás mellett. Kis versengés is zajlik, ki tud az idősek gyűjtése, az irodalom, az internet segítségével a legeredetibb strófával előállni. Rózsahegyi György Budapestről érkezett grafikus, festőművész már tavaly is részt vett a Matyó Húsvéton. Igazából dolgozik, kis portrékat, karikatúrákat készít, de azért figyelemmel kíséri az ünnepi sokadalmat. A saját húsvétra este kerül sor, akkor tervezi köszönteni nejét.

Bemutató és vásár

A színpadon kívül is számos érdekes program zajlott, többek között az utcán került sor a húsvéti klasszikus vödrös locsolkodás bemutatására, melyet picit dideregve, kellő visszafogottsággal adtak elő a népviseltbe öltözött fiúk, lányok. Varga Józsefné, a Matyó Nagymama Klub elnöke avatott be az egyesület és a matyó húsvét rejtelmeibe. Megismertetett a herőce, a húsvéti fánk és a pipícs, a húsvéti kalács szerepével. Megtudtuk, hogy a karulás valójában a karonfogva sétálgatást jelenti.

Az estig tartó programban sok egyéb helyi népszokásra fény derült a déli órákra megsokasodott vendégsereg számára.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!