Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.23. 18:22

Aranyvasárnap: most is volt utolsó pillanat

<p>Szerkesztőségünk az utolsó igazi bevásárlós napon bejárta a várost, hogy felmérje, milyen a kínálat ajándékok terén, mit vásárolnak az emberek, s persze: vásárolnak-e egyáltalán? Ez utóbbi kérdésre igen a választ, de...&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/karacsonyfa.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/karacsonyfa.pdf"><B>A Karácsonyfa története</B></A>&#160;<DIA alt="Aranyvasárnap 2007.12.23." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Aranyvas_rnap_2007_12_23_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Aranyvasárnap 2007.12.23." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-megaranyvasarnap-ot.flv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" border="0" widht="13" height="13" /></a>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-megaranyvasarnap2-ot.flv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" border="0" widht="13" height="13" /></a></p>

Ha azt várta valaki, hogy hatalmas tömegek hullámoznak majd aranyvasárnap a sétálón, akkor tévedett. Mégis, parkolót alig lehetett találni a belváros közelében, amit megmagyaráz, hogy a két belvárosi bevásárlóközpontban sokan nézelődtek, vásároltak.
A legnagyobb tömeg a délelőtti órákban volt, délutánra már az előbbi két központban is kevesebben voltak, leszámítva talán a műszaki, elektronikai cikkeket forgalmazó egységet, ahol egész nap tömeg volt, illetve a játékboltokat. A legnagyobb forgalom mégis a hipermarketekben volt, ahol a karácsonyi ebédhez valót igyekeztek megvenni a családok. A tapasztalat: tömeg, néhol tülekedés, hosszas sorban állás, türelmetlen emberek.

Az utolsó pillanatban

– Nem sikerült még minden ajándékok megvenni, ezért jöttem be aranyvasárnap a belvárosba. Határozott céllal érkezetem, tudtom, hogy melyik boltokba szeretnék bemenni. Viszont azt tapasztalatom, hogy kevés az árus, tavaly többen voltak, illetve az embereknek egyáltalán nincs karácsonyi hangulata, ami meglepett, nem ezt vártam – számolt be kérdésünkre Tóth Gábor, az aranyvasárnapi tapasztalatairól.
Egy fiatal lányt is leszólítunk a belvárosban.
– Nem kell már sok mindent vásárolnom az ajándékok többségét egy hónapja megvettem a szeretteimnek – mondja Dudás Anikó. Megkérdeztük, ő milyennek látja az arányvasárnapot, amire úgy felelet: nagy a tömeg, a boltok többségében nem annyira, de az utakon és a tömegközlekedési járművek zsúfolásig teltek, ezért ő maga inkább gyalogol. A tömegtől pedig annyira irtózik már, hogy ott, ahol sorba kell állni, inkább nem vásárol.

Azt hitték itt jobb

Ózdról érkezett Nagy Róbert és családja, mert azt gondolták itt jobban betudnak vásárolni. Az előző hétvégén már jártak itt, akkor a gyerekeknek vették meg az ajándékot, de még semmit mást nem szereztek be. Hogy miért az utolsó pillanatra hallogatták a vásárlást? "Most értünk rá" – jött a felelet, majd hozzátették: "utólag látjuk, hogy nem volt jó ötlet, alig vettünk valamit, úgy a felét a szükséges dolgoknak, de már most elegünk van".

Ünnepi nyitvatartás

Aranyvasárnapon, ahogyan egyébként szombaton is a legnagyobb forgalmat az élelmiszereket árusító üzletek, főként a hipermarketek bonyolították. Ezekben nem volt olyan napszak, mikor ne lett volna nagy tömeg. A vásárlók megpakolt bevásárlókocsikkal igyekeztek a listán szereplő valamennyi árucikket megvásárolni, hogy aztán a hosszan kígyózó sorokban várakozzanak, míg a kasszához érnek. Talán nem tévedünk, ha azt mondjuk, hétfőn hasonló állapotokra számíthatunk, akkor főként az „ezt elfelejtettük” termékeket vásárolók miatt. Viszont a nyitvatartás ünnepi: a legtovább nyitvatartó boltok is csak 14 óráig várják ma a vásárlókat és legközelebb 27-én reggel nyitnak ki.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!