Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.12. 14:05

Őszi templomtúra a Pitypalaty-völgyben

<p>Egy különleges kezdeményezésnek köszönhetően, a hagyományos túrázástól eltérően a Pitypalaty-völgyben található templomok meglátogatásával egybekötött túrát szerveznek.</p>

Király Gábor sajókápolnai református lelkész a túra vezetője a következőket mondta a programról: - A túra a festői szépségű Pitypalaty-völgyben halad majd.

A hegygerincről letekintve pompás látvány tárul a tájról a túrázók szeme elé. Megismerkedünk a völgy templomaival: a varbóiak belsőleg szépen felújított 19. század eleji barokk templomával, az 1785-ben klasszicista stílusban épített, majd 1843-ban újjáépített parasznyai templommal, a radostyáni Sion-hegyen épült, kazettás mennyezetű ódon templommal és az 1762-ből származó, hatszög alapú fa haranglábbal, a hegy alatt emelkedő sajólászlófalvai, valamint a közelmúltban megújult, hatalmas méretű sajókápolnai barokk templommal (sajókápolnán üdítő pincelátogatás közbeiktatva), a sajószentpéteri római katolikus templommal, Lévay József „szép öreg szentpéteri templomával”, s célba érkezünk a nemrég épült görög-katolikus teplomnál, ahol egy kis szeretetvendégség várja a végig kitartó, testileg megfáradt, de lelkileg felüdült túrázókat. Legyen egy kellemes és értelmes napunk - fejezte be a program ízelítőjének szánt gondolatait a sajókápolnai református lelkész.

A túra időpontja: 2007. november 17-én szombat.
Találkozás: Sajószentpéteren, a parasznyai elágazásnál a buszmegállóban 7:30-kor, vagy Varbón, a busz végállomásánál 8 órakor.

Kiindulási hely: Varbó, buszmegálló.
Érkezési hely: Sajószentpéter, görög-katolikus templom.
A túra hossza: kb. 15km.
Túravezető: Király Gábor, sajókápolnai református lelkész-túrázó.
Időtartama: A túra várhatóan délután 5 óra körül ér véget.
Vázlatos útvonal: Varbó- Parasznya- Radostyán- Sajólászlófalva- Sajókápolna- Sajószentpéter református és katolikus templomai.

Médiánkat a VBkom PR & Kommunikációs Iroda tájékoztatta a program részleteiről.

További információ: Király Gábor 06 20 567 3888 vagy 06 48 424 285

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!