Gazdaság

2013.01.03. 10:06

Csökken a rezsi, drágul a koszt

Debrecen - Mindenki azt várja, hogy mit mutat majd a januári áram-, gáz- és távfűtési számla.

Debrecen - Mindenki azt várja, hogy mit mutat majd a januári áram-, gáz- és távfűtési számla.A kormány decemberi rezsicsökkentési döntése (a lakossági gáz, villany és távhő fogyasztói ára 10 százalékkal lesz olcsóbb januártól) azokon a háttérszámításokon alapul, melyek szerint a magyar családok 50 százalékánál a létfenntartási kiadás felét meghaladja a rezsiköltség, 20 százalékánál pedig még ennél is magasabb az arány. Márpedig 40 százalék fölött veszélybe kerül(het) az otthonok fenntartása.

A hasunkon nem...

Az élelmiszerárak terén semmi jóra nem számíthatunk. Az elmúlt évi aszály miatt visszaesett termésmennyiség több szegmensben is várhatóan emelni fogja az árakat, mint ez a termelői árak emelkedéséből is jól látható. Összességében eddig 13 százalékkal emeltek áraikon a gazdák, csak az a kérdés, hogy ez mikor és mennyire gyűrűzik be a bevásárlókosarunkba. Debrecenben nemcsak a tömegközlekedés, de a parkolás is drágul. Az autósoknak jó hír, hogy idén ugyannyi pénzért juthatunk el autópályán megyénkből Budapestre, mint tavaly, már legalábbis ami a sztrádamatrica árát illeti. Állítólag idén az üzemanyagok piacán is inkább a csökkenő trend dominál majd, erre azonban nem mernénk nagy összegben fogadásokat kötni. "Örülni kell annak, hogy januártól 98 ezer forint a minimálbér, és ezzel párhuzamosan nő a szakmunkás minimumbér, valamint a végzettséghez kötött garantált bérminimum is. Csak az én fizetésem nem nő; immár hatodik éve" - mondja keserűen a 42 éves Géza, akik a feleségével két középiskolás gyereket nevelnek.

Nyugdíj és chip

Miközben a nyugdíjak 5,2 százalékos emelése várható, a közalkalmazotti körben nyártól csak kivételes esetben lehet majd nyugdíjasnak állami fizetése. Ide tartozik, hogy visszakapjuk az egyéni nyugdíjszámlákat: a kormány kijelölte ezek vezetésére az ONYF Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóságát. Az elején említettük, hogy idén néhány új kiadással is szembesülnünk kell. Így például a kutyatulajdonosok január elsejétől akár 40 ezer forintra is büntethetők, ha a kutyájukban nincsen chip. A lakás adásvételénél pedig a tulajdonosnak a lakáshoz immár nemcsak energetikai tanúsítványt kell készíttetnie, hanem a tanúsítványt fel is kell töltenie a tanúsítónak egy internetes adatbázisba.

HBN

 

Debreceni árkörkép

 

Olcsóbb lesz:

  • Lakossági áram-, gáz- és távfűtési díj
  • Egyes gyászkellékek ára
  •  

    Változatlan marad:

  • A kéményseprés díja
  •  

    Drágább lesz:

  • A parkolás
  • A tömegközlekedés
  • A sírmegváltás, sírásás
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!