tokió 2020

2021.07.27. 16:06

Csapó Erika: csak a szélsők nem fognak meccseket nyerni

Második vereségével egyre nehezebb helyzetbe kerül a magyar válogatott.

Szucsánszki Zita (j), a magyar és Ana Paula Rodrigues Belo, a brazil válogatott játékosa a mérkőzésen | Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

A csapatkapitány Kovacsics Anikót vállsérülés miatt elveszítő magyar női kézilabda-válogatott második csoportmérkőzésén 33–27-re kapott ki kedden a braziloktól a tokiói olimpián, így Elek Gábor szövetségi kapitány együttese két vereséggel áll a tornán.

Pedig jól kezdték a mieink a találkozót, de aztán 4–1-nél valami megszakadt Szucsánszki Zitáéknál, és onnantól végig a brazilok kezében volt a meccs. A dél-amerikaiak a kézilabda minden terén felülmúlva a magyarokat megérdemelten nyertek, rendkívül kedvező helyzetbe hozva magukat a továbbjutás szempontjából.

Szucsánszki Zita (j), a magyar és Ana Paula Rodrigues Belo, a brazil válogatott játékosa a mérkőzésen | Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Hajdú-bihari Naplónak Csapó Erika elemezte a látottakat. – Dőreség volt azt hinni, hogy Kovacsics Anikó százszázalékos lesz az olimpián, benne volt a pakliban, hogy le fog sérülni előbb vagy utóbb, gyakorlatilag Elek Gábor hazardírozott azzal, hogy kivitte az irányítót játékokra. – hívta fel a figyelmet a 129-szeres válogatott átlövő. – Hiába kezdtük jobban a meccset, utána gyakorlatilag semmi nem működött.

„Ameddig a belső embereink csak párhuzamosan mozognak a fal előtt majdnem passzívig játszva, addig vérmes reményeink nem lehetnek, mert csak a szélsők nem fognak meccseket nyerni. Mivel ilyen vérszegények az átlövőink, gyakorlatilag beállójátékunk sincs, nem voltak előkészített helyzetek, mintha nem lett volna koncepció.”

Elek Gábornak abban igaza volt az időkéréseknél, hogy csak a kottát lőtték az átlövők, de ezzel nem segít, mert az nem taktikai utasítás, hogy ismer a kapus, így ne a kedvenc lövésfajtádat vedd elő. Még a világklasszis játékosnak is világos, egyértelmű utasítások kellenek, ami elűzi az esetleges bizonytalanságát, akkor talán nem lett volna annyi elpasszolt labdánk sem – elemezte a DVSC Kézilabda Akadémia tehetségkutatója.

Csapó szerint a brazil csapat a gyorsindítások kivételével szinte mindent lejátszott a kézilabdából a magyarok ellen: eredményesek voltak átlövésből, betörésből, valamint a beálló és a szélső posztokról is. Hozzátette, egy ilyen gyors csapat ellen egy az egyben kevesen tudnak védekezni, és mivel a magyar válogatott belső emberei nem olyan jók lábbal, így talán szerencsésebb lett volna egy zárt hatos fallal kezdeni első körben. A szakember hiányolta a megállító faultokat, úgy látta, kiütközött a bizonytalanság a védőkön, amikor megpróbáltak kilépni a jól cselező brazilokra. Nem volt összhang a kettes és a hármas védők között, és bárhogy forgatta a játékosokat a szakmai stáb, sehogy sem volt jó.

– Sokan azt hiszik, a kézilabda arról szól, hogy futunk, ugrunk és dobunk. Pedig a kézilabda első körben fejben és szívben dől el, utána jön minden más.

„Vannak olyanok, akik azt mondják, villámgyorsan el kell felejteni ezt az összecsapást, és menni kell tovább. Ez pont az a mérkőzés, amit ki kell elemezni, át kell beszélni, mert látszik, hogy nincs összhang a játékosok között, megbénítja őket a tét, nem vállalja fel mindenki a saját felelősségét.”

Ezeket tisztázni kell, mert az oroszok ellen már nagyon kellene a bravúr, ami nem lesz könnyű, hiszen ők is győzelmi kényszerben lesznek, mivel a brazilokkal ikszeltek, aztán pedig nagyon kikaptak a svédektől – nyilatkozta Csapó Erika.

A Magyarország-Orosz csapat mérkőzést magyar idő szerint csütörtökön 12.30-tól rendezik.

MSZ

A tények

Olimpiai kézilabdatorna, B csoport, 2. forduló

Brazília–Magyarország 33–27 (17–11)

Jojogi Nemzeti Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V: Ku Bon Ok, Li Szok (dél-koreaiak).

Brazília: ARENHART – Do Nascimento 4, RODRIGUES 7, MORENA 3, E. AMORIM 6, Matieli, L. Araújo 2. Csere: Arruda (kapus), De Paula 2, VIEIRA 7, Ventura 1, Cardoso 1, Guarieriero. Szövetségi kapitány: Jorge Duenas.

Magyarország: Bíró B. – Lukács V. 4, Klujber 1 (1), Szucsánszki 2, Kisfaludy 1, Háfra N. 1, SCHATZL NADINE 7. Csere: Janurik (kapus), TOMORI 4, Bordás, Vámos P. 3 (2), Kiss N., Márton G., Szöllősi-Zácsik 4. Szövetségi kapitány: Elek Gábor.

Az eredmény alakulása. 5 p.: 1–4. 13. p.: 7–1. 23. p.: 11–9. 28. p.: 15–9. 36. p.: 19–13. 43. p.: 23–16. 51. p.: 29–20. 56. p.: 32–23.

Kiállítások: 8, ill. 6 perc.

Hétméteresek: –, ill. 4/3.

A csoport állása

1. Brazília 2 1 1 – 57–51 +6 3

2. Svédország 1 1 – – 31–24 +7 2

3. Franciaország 1 1 – – 30–29 +1 2

4. Orosz csapat 1 – 1 – 24–24 0 1

5. MAGYARORSZÁG 2 – – 2 56–63 –7 0

6. Spanyolország 1 – – 1 24–31 –7 0

A csoportból az első négy jut tovább.

A magyar válogatott további csoportmérkőzései az olimpián

Július 29., 12.30: Magyarország–Orosz Olimpiai Bizottság csapata

Július 31., 12.30: Magyarország–Spanyolország

Augusztus 2., 9.15: Magyarország–Svédország

A női kézilabda torna további programja

Negyeddöntők, augusztus 4.: 2.30, 6.15, 10 óra, 13.45.

Elődöntők, augusztus 6.: 10 óra, 14 óra.

Bronzmeccs, augusztus 8.: 4 óra.

Döntő, augusztus 8.: 8 óra.

Az időpontok magyar idő szerint vannak feltüntetve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!