Labdarúgás

2024.01.31. 07:00

Egyik legértékesebb keretével vághat neki a tavasznak a DVSC

A Transfermarkt becslése alapján a Loki ismét odaférhet a dobogóra

Tóth Huba Elemér

A DVSC játékosai és a szakmai stáb tagjai felkészültek a tavaszi rajtra

Fotó: DVSC/Facebook

Másfél hónapnyi szünet után a héten a 18. forduló párosításaival folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga, a Debreceni VSC szombaton 17.30 órától a DVTK csapatát látja vendégül a Nagyerdei Stadionban. Dzsudzsák Balázsék jelenleg 25 ponttal a tabella 5. helyén állnak, míg a 24 egységgel rendelkező Diósgyőr két pozícióval hátrébből vághat neki a tavaszi rajtnak.

Szrdjan Blagojevics együttese a törökországi edzőtáborban egy vereség mellett kétszer döntetlent játszott, míg háromszor nyert, de a lokistáknak egy bajnoki siker adhat igazán nagy löketet. A hétvégi mérkőzés előtt a Haon azt járta körül, hogy a DVSC játékoskeretében tél folyamán milyen változások történtek, és a csapat tagjait jelenleg mennyire taksálják.

Átigazolási hírek

Mint már a Haonon is olvashatták, az eddig kölcsönben lévő nigériai Peter Olawale távozott a klubtól, honfitársa, David Nwachukwu pedig a további tapasztalatszerzés érdekében nyárig kölcsönben az NB II.-es BVSC együttesében szerepel. Rácz Balázs Kozármislenyről minden bizonnyal visszatért a piros-fehérekhez, azonban a Loki a honlapja még nem közölte, hogy a játékos hol folytatja. Az viszont biztossá vált, hogy a szerb kapus, Marko Milosevics a több játéklehetőség reményében elhagyta Debrecent, és a bosnyák bajnokság listavezetőjénél, a Borac Banja Luka együttesénél folytatja pályafutását. A horvát támadó, Andrija Majdevac sem tartott a többiekkel az edzőtáborba, mivel kölcsönben az első osztályú szerb Napredak együttesénél tölti a tavaszi szezont. A szurkolóknak az is feltűnhetett, hogy az egyébként betegséggel is küzdő Varga József sem utazott el Törökországba, de a klub még nem adott tájékoztatást a futballista sorsáról. Azonban arra senki sem készült, a keddi hír pedig derült égből villámcsapásként jött, hogy Bévárdi Zsombor is távozik, és karrierjét a Puskás Akadémiában folytatja.

A DVSC-vel a következő játékosok készültek a törökországi edzőtáborban:

Hornyák Csaba, Tuboly Máté, Dzsudzsák Balázs, Ferenczi János, Erdélyi Benedek, Szuhodovszki Soma, Meldin Dreskovics, Manrique Diaz Christian, Megyeri Balázs , Bárány Donát, Hamzat Basit Ojideran, Sztefan Loncsar, Olekszander Romancsuk, Vajda Botond, Baranyai Nimród, Bódi Ádám, Kusnyir Erik, Bévárdi Zsombor, Batai Tamás, Joao Pedro Abreu de Oliveira , Szécsi Márk, Engedi Márk, Alekszandrosz Kiziridisz, Dusan Lagator, Brandon Domingues, Alexander Mojzisz, Cibla Flórián, Jorgo Pellumbi

A távozók mellett azonban voltak érkezők is, a támadó szellemű középpályást, Szuhodovszki Somát még karácsony előtt rekordösszegért szerződtette a debreceni klub, de januárban már a csapattal edzett a másik két új igazolás, az albán hátvéd, Jorgo Pellumbi és az izlandi csatár, Thor Úlfarsson is.

Mennyit ér a mostani keret?

Az átigazolási árbecslésekkel foglalkozó Transfermarkt legutóbbi adatai alapján a DVSC csapata 9,9 millió eurót ért. A becslés szerint Thor a Loki legértékesebb (1,5 millió euró) játékosa, mögötte Loncsar 600 ezer euróval állhat fel a képzeletbeli dobogó második fokára. Rajtuk kívül a német oldal szerint még öt futballista játékjoga – Lagator, Szuhodovszki, Pellumbi, Manrique és Kusnyir – érhet 500 ezer eurót. Utánuk Bévárdi Zsombor 200 ezer euróval jött a sorban, csakhogy arra még a Transfermaktnál sem vették számításba, hogy eligazol, így kedd este a keretérték 9,7 millió euróra csökkent.

A DVSC becsült keretértéke az elmúlt tíz évben
Forrás: Transfermarkt

Összehasonlításképp azt is megnéztük, hogy az utóbbi tíz év során mennyit ért a DVSC aktuális csapata. Mint az ábrán is látható, háromszor – 2014. július 10-én, 2017. február 15-én és 2023. július 1-jén – is kiugró értéket fedezhetünk fel, amely csak azért fordult elő, hiszen azokban az átigazolási időszakokban történt a klubnál a legnagyobb játékosmozgás (így azokban az esetekben az érkezők mellett még a később távozó labdarúgók becsült értéke is beleszámított). A reális adatokat tekintve 2022 augusztusában a debreceni játékosok összértéke 9,8 millió euró volt, de a mostani 9,9 eurós keretérték még azt is felülmúlhatta volna, ám a 9,7 euró az elmúlt évekéhez képest igen jónak mondható.

Állítható tehát, hogy a DVSC a valaha volt egyik legértékesebbnek vélt csapatával alkothat maradandót a bajnokságban, és küzdhet a dobogóért.

Számíthatunk még új igazolásokra?

Ahogyan arról korábban a Haon is beszámolt, a 900 euróra becsült, Maliban született Ibrahim Diarra iránt, valamint a 700 ezer euróra taksált svéd-palesztin Omar Faraj iránt érdeklődhettek a debreceniek. Azonban arra, hogy valóra váljon a játékosok szerződtetése, a Transfermarkt már nem sok reményt (előbbi esetében 28 százalék, utóbbi esetében 38 százalék) fűz. Viszont a külföldi portál szerint a Budapest Honvéd kötelékéhez tartozó, 300 ezer euróra rúgó Kocsis Dominik szerződtetésére 82 százalék van, így talán még készülhetnek a Loki-szurkolók egy újabb transzfer hírére.

Az NB I.-es csapatok tíz évvel ezelőtti, és a 2024-es keretértéke 
Forrás: Transfermarkt

Mennyit ér ez a többiekhez képest?

Ahogyan az a Transfermarkt általi kimutatásban látható, az NB I. mezőnyét nézve jelenleg a címvédő Ferencváros játékoskeretének értéke a legmagasabb (53,28 millió euró), amely az utóbbi egy évtizedben megötszöröződött. A második a Puskás Akadémia (11,03 millió euró), a harmadik a Fehérvár (10,39 millió euró), mögöttük pedig (legyen szó 9,9, vagy 9,7 millió euróról) a DVSC a befutó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában