Labdarúgás

2024.01.18. 20:00

Micsoda?! Megyeri Balázs iránt görögök érdeklődtek

A DVSC kapusa korábban öt bajnoki címet is nyert az Olympiakosszal.

Tóth Huba Elemér

Megyeri Balázsnak sokat köszönhetnek a debreceniek

Fotó: Czinege Melinda/Napló-archív

Megyeri Balázst 2022 júliusában szerződtette a DVSC, azóta pedig a kapuban már rengetegszer bizonyította klasszisát. Remeklésének köszönhetően posztriválisai közül a több játéklehetőség miatt Gróf Dávid a görög Levadiakószhoz igazolt, míg Hrabina Alex útja a Nyíregyházához vezetett – utóbbi játékos azonban a Transfermarkt adatai alapján július óta egyik klub kötelékéhez sem tartozik. A Loki ezt követően azért szerződtette az akkor szabadon igazolható Marko Milosevicset, mert Megyeri Balázs mellett a másik hálóőr, Kovács Péter – aki már szintén eligazolt, jelenleg a Karcag futballistája – is megsérült. A szerb Milosevics hiába hozta a kötelezőt, Megyeri felépülése után kiszorult a kezdőcsapatból, és csak 11 alkalommal jutott szóhoz – múlt héten pedig a bosnyák listavezetőhöz, a Borac Banja Luka-hoz igazolt.

A jelenleg 33 éves Megyeri a 2022/2023-as szezonban 19 bajnokin és 2 kupamérkőzésen védte a Loki kapuját, és nagy szerepe volt abban, hogy a piros-fehérek aztán a nemzetközi színtérre is kiléptek. A ”Megyó” becenévre hallgató cerberus a mostani idényben eddig 14 alkalommal lépett pályára az OTP Bank Ligában, 3 mérkőzést kapott gól nélkül zárt, és kiváló teljesítményét mutatja az is, hogy a Nemzeti Sport osztályzatai alapján az őszi idény kapusa lett

Megyeri Balázs már számtalanszor bizonyította, hogy nemcsak kézzel, hanem lábbal is biztos
Fotó: Nemzeti Sport-archív

Megyeri Balázs helye tehát biztos a kezdőcsapatban, rajta kívül kívül még két fiatal, Erdélyi Benedek és Engedi Márk készül jelenleg az első kerettel a törökországi edzőtáborban.

Ferencvárosiból lett debreceni

Megyeri Balázs a labdarúgás alapjait az utánpótlás-neveléssel foglalkozó Goldball FC-nél sajátította el, majd junior éveit az angol Bristol City-ben is töltötte. 

A Ferencvárosban is nevelkedett és mutatkozott be az NB I.-ben, de aztán a leghosszabb ideig Görögországban, az Olimpiakosz Pireusznál játszott.

 A két együttes pedig éppen egymással találkozik az Európa Konferencia Liga legjobb 32 csapata között, a görög sport-fm.gr többek között ennek apropóján is megkereste Megyeri Balázst, aki Debrecenről és a DVSC-ről is beszélt.

Az egyszeres magyar válogatott labdarúgó a portálnak úgy fogalmazott, hogy a Ferencvárosban „nőtt fel" a futballban, de saját elmondása szerint a „legsikeresebb és legélvezetesebb éveit" Pireusban élte, éppen ezért soha nem felejti el az Olympiakoszt és a „második otthonát" – ahogyan Athént jellemezte. Azonban hozzátette, hogy külföldi pályafutása után már büszkén viseli a debreceni mezt, és szeretné, ha két kislánya Magyarországon nőne fel. Ráadásul, a jövőjét is szem előtt tartva a Debreceni Egyetemen szerezhet később diplomát.

Mi a Fradi elleni siker titka?

Az első gondolata, amikor meghallotta az EKL sorsolását éppen szünetük volt a Lokival, és a nyaralásra tartó repülőn volt. – Amikor megtudtam, hogy az Olympiakosz egyik lehetséges ellenfele Ferencváros, valamiért volt egy előérzetem, hogy együtt fognak játszani. Az a csapat, amelyben felnőttem, most azzal a gárdával játszik, amelyben profi pályafutásom nagy részét töltöttem, jó érzés fogott el, amikor megláttam a sorsolást. Az, hogy kinek szurkolok, egy nehéz kérdés, amire nem fogok válaszolni – mondta.

A görögök azt is felvetették, hogy a DVSC egészen jó eredményt ért el legutóbb a Ferencváros elleni 2–2-re végződött találkozón. 

Nagyon rosszul kezdtük azt a mérkőzést, azt hiszem, új negatív rekordot döntöttünk meg azzal, hogy 18 másodperc után gólt kaptunk. Aztán még sokáig hátrányban voltunk, de elképesztően felszívtuk magunkat. Utána nagyon jó teljesítménnyel egyenlítettünk, és még akár a győzelmet is megszerezhettük volna. Az előző szezonban egyébként idegenben 3–1-re nyertünk az FTC otthonában, és ennek köszönhetően is szereztük meg a harmadik helyet a bajnokságban, úgyhogy jó emlékeink vannak ellenük

 – hangoztatta.

Azt is elárulta, hogy a legutóbbi, zöld-fehérek elleni találkozón mi lehetett a kulcs. – A Ferencváros egy nagy kvalitással rendelkező csapat, de egyáltalán nem szeretik, ha az ellenfélnél van sokat a labda és a másik gárda dominál. A Lokinak sajátos játékmódja van, szeretjük minél többet birtokolni a labdát, és hátulról építjük a támadásokat. Ez egyáltalán nem fekszik nekik, és láthatóan idegessé válnak. 

A Fradi szeret helyzeteket kidolgozni és támadni, ráadásul Magyarország legerősebb csapata, így nem szokott hozzá, hogy már elég magasan letámadják őket. Nekünk megvan ez a képességünk, és legutóbb ezt a második félidőben meg is tettük, sokat léptünk előre és keményen nyomtunk, ami határozottan elbizonytalanította őket

 – hangsúlyozott.

Érdekesség, hogy Görögországban a piros-fehér Olympiakosz és a zöld-fehér Panathiakosz között rendre hatalmas a rivalizálás, míg Magyarországon ugyanilyen klubszíneket viselő Loki és Fradi között is óriási a versengés. A görög újságíró az interjúban úgy fogalmazott, reméli, a pireuszi együttes kiejti majd az európai kupából a Ferencvárost, de azért is szorít majd, hogy a Debrecen letaszítsa a trónról az FTC-t. Erre pedig Megyeri Balázsnak a következő volt a reakciója: – Nekünk is ez a tervünk. Valószínűleg nem idén, de ez az álmunk, és remélem egyszer megtörténik – nyilatkozott hajdúsági szempontból bizakodást keltően.

dvsc-loki-olympiakosz-ferencvaros-europa-konferencia-liga-debrecen-athen-labdarugas-futball-foci-sport-haon-hajdu-bihar-haon
Megyeri Balázs előszeretettel nyilatkozik
Fotó: KISS ANNAMARIE/Napló-archív

Visszatérhet még?

A külföldi honlap arról is írt, hogy Megyeri Balázs ötszörös görög bajnoknak mondhatja magát, de az Olympiakosz után még az Atrómitosznál is játszott. Ezért arra is rákérdeztek a kapusnál, el tudná-e képzelni, hogy hosszabb távon is visszatérjen még Görögországba. – Még mindig tudok görögül olvasni, és igyekszem folyamatosan gyakorolni, hogy ne felejtsem el a nyelvet. Soha nem tudhatjuk mit hoz a jövő, de örültem, mikor visszatérhettem Magyarországra. Kétgyermekes apaként már más a prioritás, de Görögország gyönyörű, rövidebb időre gyakran visszatérünk. Még két és fél évem van a debreceni szerződésemből, tehát már elég idős, 36 éves leszek akkor. Meglátjuk, hogy meddig tart a labdarúgó pályafutásom. Ha már nem is fogok futballozni, előfordulhat, hogy Görögországban éljek – zárta.

A felkészülésről 

Ezúttal nincs is olyan messze Megyeri Balázs egykori otthonától, ugyanis a Lokival a szomszédos országban készül, a dvsc.hu-nak pedig egy videóban be is számolt róla, a felkészülés mely szakaszában járnak, és hogyan érzi magát. – Az érdemi munka napról napra folyik, jó körülmények között készülhetünk és erős ellenfelekkel játszhatunk. Minden adott ahhoz, hogy jól felkészüljünk a tavaszra. Talán egy kicsit az intenzitásból már visszavettünk, és inkább a taktikai-technikai részre koncentrálunk, de naponta két edzés van, nyilván terhelés alatt vagyunk – mondta.

Megyeri Balázs arról is tájékoztatást adott, hogy az utazás miatt a hátával volt egy kis gond az első napokban, de már százszázalékos állapotban érzi magát, minden edzést el tud végezni, ami számára a legfontosabb. A videóban kiemelte, hogy mennyire jó a csapatszellem, és arról is beszélt mivel töltik szabadidejüket. A kapusnak bár a családja hiányzik, kiemelte, hogy most a munkát kell előtérbe helyeznie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában