Kézilabda

2023.10.12. 11:52

Füzi-Tóvizi Petra: Felemelő volt a Főnixben pályára lépni!

A közönség szeretetét harcos játékkal hálálta meg a magyar válogatott.

Molnár Szilárd

Füzi-Tóvizi Petra (szemben) számára különleges volt a Főnixben pályára lépni

Forrás: Czienege Melinda

Bár a magyar női kézilabda-válogatott sokáig remekül tartotta magát, végül 38–31-es vereséget szenvedett a világ- és Európa-bajnok Norvégiától az Eurokupa (EHF EURO CUP) első fordulójában szerda este. Az Eurokupát amiatt hívták életre, hogy a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságot rendező Magyarország (Debrecen lesz a helyszín!), Ausztria és Svájc legjobbjai, valamint a címvédő norvégok se maradjanak mérkőzések nélkül az Eb- selejtezők alatt.

A debreceni Főnix Arénába kilátogató 5500 néző azt látta, hogy az első játékrészben remekül tartották magukat a mieink, stílszerűen az első magyar gólt Füzi-Tóvizi Petra szerezte.

Sajnos Vámos Petrát betegség tartotta távol az összecsapástól, így egyedül a beálló képviselte a debreceni színeket az északiak ellen. Juhász Gréta átlövésével még vezettek a mieink a 25. percben, de aztán visszavették az előnyt a norvégok, és már nem is engedték ki a kezükből. A második félidőben talán a fáradtság miatt jobban nyílt az olló, de így is megérdemlik a dicséretet a lányok, akik végig küzdötték a nagyszerű hangulatú 60 percet.

norvegia-kezilabda-noi-valogatott-europakupa-ehf-euro-cup-debrecen-fonix-arena-haon-sport-hajdu-bihar-magyarorszag-fuzi-tovizi-petra-golovin-vlagyimir
Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány
Forrás:  Czinege Melinda

Mindenki odatette magát

Így látta ezt Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány is, aki a Haonnak elmondta, jórészt azt látta viszont a pályán, amire előzetesen készültek készültünk. – A védekezésünk nem működött annyira jól, de olyan csapattal nagyon ritkán találkozunk, amelyik ilyen komoly rutinnal rendelkezik, és legkésőbb második szándékból mindent megold. Az első félidő rendben volt, a második kevésbé. Nagyon hullámzó volt a teljesítményünk védekezésben és támadásban is. 

Amit a legfontosabbnak tartok, hogy minden játékosom odaette magát, más találkozókon is lesznek olyan pillanatok, amikor nem működik a gépezet, és azt tudni kell kezelni.

Szerintem ez a mérkőzés pont erre szolgált, hogy ha nem megy a játék, akkor is küzdeni kell –hangsúlyozta a szakember, aki portálunk kérdésére elmondta, csapata közelebb került a norvégokhoz, de még mindig bőven el van maradva a világbajnoktól. – Reális eredmény született, lehetett volna jobb is, de rosszabb is, mert – főleg rutinban –nagyon messze vannak tőlünk. Bízom benne, hogy valamikor a játékosaink utolérik majd a skandinávokat, és jobbak is lesznek. 

Szenzációs volt a közönség, de erre számítottam is. Debrecenben szeretik a kézilabdát, és bármilyen mérkőzésen majdnem teltház van, személy szerint nekem is a cívisvároshoz kötődik edzői karrierem egyik legnagyobb élménye, amikor 2018-ban a junior női válogatottal megnyertük a világbajnokságot 5500 drukker előtt a Főnixben.

De azt gondolom, a remek szurkolást megszolgáltuk az akaratunkkal, nem adtuk föl, és mindent megtettünk, hogy a kilátogató szurkolók jól érezzék magukat – nyilatkozta Golovin Vlagyimir.

Volt benne egy is drukk

Füzi-Tóvizi Petra számára duplán hazai pálya volt a Főnix Aréna, a DVSC Schaeffler beállósa ki is tett magáért, két gólt szerzett, és védekezésben is felvette a harcot a fizikai fölényben lévő ellenféllel.
– Talán most egy fokkal magabiztosabbak voltunk, mint a legutóbbi norvégokkal vívott meccsünkön, de még mindig azt érzem, hogy védekezésben sokat kell javulnunk, csiszolódnunk – szögezte le a 24 éves játékos portálunknak. – Nagyon sok lerohanásos gólt kaptunk, gyorsabban kell visszarendeződnünk, a meginduló játékosaikkal gyakrabban kell visszaérnünk, többször kell megállítanunk őket.
A szakmai stáb azt kérte, hogy ne középen próbálkozzunk, hanem szélesen játsszunk, húzzuk szét a falukat, hogy az egyes-kettes és a kettes-hármas közötti pozíciókban tudjanak betörni a játékosaink. Ez szerintem az első félidőben kifejezetten jól sikerült, sok gólt tudtunk szerezni ilyen szituációból.

Különleges volt Debrecenben pályára lépni a válogatottal – volt is bennem emiatt egy kis drukk –, hiszen ritkán adatik meg.

Nekem szerencsére most sikerült, felemelő, motiváló volt, hogy duplán hazai közönség előtt játszhattam, remélem, a jövőben minél többször átélhetem majd ezt – mondta el Füzi-Tóvizi Petra.
Pihenni nincs sok idő, mert vasárnap már következik a második forduló, amikor a mieink Ausztria vendégei (tv: M4 Sport) lesznek 17 órától.

A tények
Női kézilabda Eurokupa, 1. forduló
MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 31–38 (17–19) 
Debrecen, Főnix Aréna, 5500 néző. Vezették: Marina Duplij, Olena Pogyebrina (ukránok)
MAGYARORSZÁG: Szikora – Győri-Lukács 1, Klujber 6 (4), Debreczeni-Klivinyi 4, Füzi-Tóvízi 2, Kuczora 5 (1), Szöllősi-Schatzl 2. Csere: Szemerey (kapus), Bordás, Márton G. 1, Juhász 4, Albek 4, Pásztor N. 2, Pál T., Faluvégi D. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
NORVÉGIA: Davidsen – N. Mörk 3, Skogrand 4 (1), Brattset 3, Aardahl 3, Reistad 6 (1), Herrem 1. Csere: Nygaard (kapus), S. Oftedal 3, Ingstad 3, Bakkerud 2, T. Deila 2, Solberg-Isaksen 3, Arntzen 1, Aune 1, Hovden 3. Szövetségi kapitány: Thórir Hergeirsson
Az eredmény alakulása: 5. perc: 3–3. 10. p.: 4–6. 17. p.: 8–11. 25. p.: 15–14. 29. p.: 17–19. 35. p.: 19–24. 44. p.: 25–30. 48. p.: 25–33. 48. p.: 29–33. 55. p.: 29–37. 
Kiállítások: 12, illetve 10 perc. 
Hétméteresek: 6/5, illetve 4/2
Az Eurokupa további programja:
2023. október 14.
16:45 Norvégia-Svájc
2023. október 15., vasárnap
17:00, Schwechat: Ausztria-Magyarország (tv: M4 Sport)
2024. február 28/29.
Magyarország-Svájc
Norvégia-Ausztria
2024. március 2/3.
Svájc-Magyarország
Ausztria-Norvégia
2024. április 3/4.
Ausztria-Svájc
Norvégia-Magyarország
2024. április 6/7.
Svájc-Norvégia
Magyarország-Ausztria

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában