Kézilabda

2023.10.11. 20:38

Hiába a remek hangulat a Főnixben, nem bírt a világbajnok norvégokkal a magyar válogatott

A második félidőre jobban kijött a különbség a két együttes között, de így is dícséretet érdemelnek Füzi-Tóvizi Petráék.

Molnár Szilárd

Pásztor Noémi és a magyar válogatott is nagyot küzdött

Forrás: Czinege Melinda

Norvégia 38–31-re legyőzte a magyar női kézilabda-válogatottat a debreceni Főnix Arénában szerda este. Mivel a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságot Magyarország (Debrecen lesz a helyszín!), Ausztria és Svájc rendezi majd közösen, így ez a három válogatott a címvédő norvégokkal együtt már alanyi jogon ott lesz a kontinenstornán, azaz nem vesznek részt a selejtezőkön. Az Eurokupát (EHF EURO CUP) a tétmérkőzések nélkül maradó négy együttes miatt hívták életre.

A sorozat első két fordulóját októberben rendezik, a nyitóban a mieink a kilencszeres Európa-bajnok, jelenlegi világbajnoki címvédő Norvégiát fogadták.

A Magyar Kézilabda Szövetség megadta a módját az összecsapás felvezetésnek, a nézők ajándékokat nyerhettek különböző videókon pedig a magyar válogatott tagjaival ismerkedhettek meg közelebbről.

A kezdés előtt két korábbi játékost és egy szakembert köszöntöttek a szövetség vezetői. Elismerést kapott a legidősebb, világversenyen érmet szerző magyar kézilabdázónő, az erős debreceni kötődéssel bíró Oláh Antalné Arany Éva, valamint Ignácz Ilona világbajnok kézilabdázónő. Egy szakembert is köszöntöttek, a legeredményesebb nevelőedzőnek járó Jenővári István-díjat Géber Zsolt kapta.

Vámos Petra hiányzott

A bemutatásnál nagy taps fogadta a pályára érkező skandinávokat, a mieinket – köztük a debreceni színeket képviselő Füzi-Tóvizi Petrát – pedig hatalmas ováció, egy emberként ugrott talpra a Főnix közönsége, amikor megjelent az első magyar játékos a pályán. A DVSC Schaeffler kiváló irányítója, Vámos Petra sajnos nem épült fel a betegségéből, ezért nem nevezték a találkozóra.

Hiányzott Böde-Bíró Blanka is, a kapus MRI-vizsgálaton esett át, és a szakmai, valamint egészségügyi stáb konzultálva úgy döntött, hogy a kézilabdázó elővigyázatosságból nem léphetett pályára a cívisvárosban. A kezdésre szépen megteltek a csarnok lelátói, legalább 5500-an foglaltak helyet a nézőtéren. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a Szikora Melinda – Szöllősi-Schatzl Nadine, Kuczora Csenge, Debreczeni-Klivinyi Kinga, Füzi-Tóvizi Petra, Klujber Katrin, Győri-Lukács Viktória összeállításban küldte pályára a mieinket.

A magyar válogatott első gólját stílszerűen Füzi-Tóvizi szerezte egy szép befordulás után. Minden magyar gólt vagy szép megmozdulást nagy ováció fogadott, szólt a Ria, ria Hungária!, csattantak a tenyerek, remek volt a hangulat a Főnixben. A meccs első félidejének forgatókönyve úgy alakult, hogy a skandinávok megszerezték a vezetést, de Klujberék szívósan tapadtak az északiakra. Az ukrán bírók tíz perc alatt két hazai játékost is kiszórtak, de ez sem zökkentette ki a meggypiros mezes lányokat. Nem sokkal később az épp csak pályára lépő Pásztor Noémi is megkapta az első két percét.

magyarorszag-norvegia-kezilabda-noi-valogatott-europakupa-ehf-euro-cup-debrecen-fonix-arena-haon-sport-hajdu-bihar
Bordás Réka ezúttal sikerrel állította meg ellenfelét
Forrás:  Czinege Melinda

Elégedetlen drukker

Golovin Vlagyimir 10–13-nál kikérte az első idejét, mert nagyon szellősnek tűnt a mieink védekezése, a norvégok könnyen megtalálták a réseket a hazai falban.

Egy magyar szurkoló különösen elégedetlen volt a bírók tevékenységével, és sztentori hangon, ékes hunglish nyelven (az angol magyar kiejtésű torzítása: Vháájjj?, Túú minicc!, referíí, penáltíí, satöbbi) kérte számon az ítéleteket, illetve javasolta, hogy vegyenek fel (Ték a vájt sört!) norvég mezt.

A 22. percre Kuczora találatával ledolgozta három gólos hátrányát a nemzeti csapat (13–13), majd felrobbant a csarnok. Kisvártatva a jól védő Szikora Melindát éltette az ezerfejű, aki több bravúrral segítette ki a védőket. Juhász Gréta átlövésével először vezettek a mieink (25. perc, 15–14). Klujber Katrint állították meg szabálytalanul a norvégok – a korábban említett drukker torkából már süvöltött is a Túú minicc, túú minicc! skandálás – a hetest maga a sértett értékesítette. 

A hajrából jobban jöttek ki a vendégek, így 19–17-es skandináv előnynél vonultak szünetre a csapatok.

 

magyarorszag-norvegia-kezilabda-noi-valogatott-europakupa-ehf-euro-cup-debrecen-fonix-arena-haon-sport-hajdu-bihar
Debreczeni-Klivinyi Kinga (meggypirosban) és a norvégok arcán felismerhető az összecsapás végkimenetele
Forrás:  Czinege Melinda

Magabiztos északiak

Nem indult jól a folytatás, villámgyorsan öt gólos hátrányba kerültek Füzi-Tóviziék, a 35. percben érkezett is a második magyar időkérés és a fejmosás, hogy végre „visszataláljanak az öltözőből” a pályára a lányok. Szemerey Zsófi váltotta Szikorát a kapuban, de a norvégok már kézben tartották a találkozót, és mindig volt válaszuk a mieink góljaira.

A nézőkön semmi nem múlt, továbbra is szólt a Ria, ria Hungária!, minden hazai találatot hangosan megünnepeltek, de ez sem tudta kizökkenteni az északiakat.

Bő tíz perccel a vége előtt elégette utolsó időkérési lehetőségét Golovin Vlagyimir annak érdekében, hogy együttese egy huszáros hajrával esetleg ismét nyílttá tegye a mérkőzést.

A pillanatokkal azelőtt negyedik gólját szerző Albek Annát küldték le két percre – ezúttal a csarnok túloldaláról hangzott fel a már jól ismert Vháájjj, referíí vháájj? –, és ez el is döntötte, hogy alulmaradnak a mieink. A vége 31–38 lett, megérdemelten nyertek a világbajnok norvégok, de a magyar válogatott is dicséretet érdemel, joggal szólt a lányoknak a vastaps.

Folytatás vasárnap, amikor a mieink Ausztria vendégei lesznek 17 órától.

A tények
Női kézilabda Eurokupa, 1. forduló
MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 31–38 (17–19) 
Debrecen, Főnix Aréna, 5500 néző. Vezették: Marina Duplij, Olena Pogyebrina (ukránok)
MAGYARORSZÁG: Szikora – Győri-Lukács 1, Klujber 6 (4), Debreczeni-Klivinyi 4, Füzi-Tóvízi 2, Kuczora 5 (1), Szöllősi-Schatzl 2. Csere: Szemerey (kapus), Bordás, Márton G. 1, Juhász 4, Albek 4, Pásztor N. 2, Pál T., Faluvégi D. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
NORVÉGIA: Davidsen – N. Mörk 3, Skogrand 4 (1), Brattset 3, Aardahl 3, Reistad 6 (1), Herrem 1. Csere: Nygaard (kapus), S. Oftedal 3, Ingstad 3, Bakkerud 2, T. Deila 2, Solberg-Isaksen 3, Arntzen 1, Aune 1, Hovden 3. Szövetségi kapitány: Thórir Hergeirsson
Az eredmény alakulása: 5. perc: 3–3. 10. p.: 4–6. 17. p.: 8–11. 25. p.: 15–14. 29. p.: 17–19. 35. p.: 19–24. 44. p.: 25–30. 48. p.: 25–33. 48. p.: 29–33. 55. p.: 29–37. 
Kiállítások: 12, illetve 10 perc. 
Hétméteresek: 6/5, illetve 4/2

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában