Visszatekintő

2024.01.06. 07:00

Reggelig tartó tánc a Campus Fesztiválon, gyönyörű virágkocsik a Debreceni Virágkarneválon – ez történt 2023. harmadik negyedévében

Programdús nyarat zárt az óesztendőben Hajdú-Bihar vármegye.

Nagy Emese

Gyönyörű kocsikat lehetett látni a virágkarneválon

Forrás: Napló-archív

Igazán mozgalmas, programokban bővelkedő nyarat zárt 2023-ban Debrecen, és nem túlzás azt mondani, hogy egész Hajdú-Bihar. A forró hónapokban – július, augusztus – olyan események színesítették a vármegyét, amelyek minden korosztály tetszését elnyerték.

Július elsején a halimádóknak kedveztek, ugyanis tizenötödjére is megnyitotta kapuit a Tiszacsegei Halászlé Fesztivál, melyen csaknem 10 ezren is megfordulhattak. Szintén a hónap elején történt, hogy átadták Debrecenben a Trans-Sped legújabb, több mint ötezer négyzetméteres raktárcsarnokát. Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozóját a Hajdúnánás külterületén található Nyakas-farmon, ahol összegyűltek a dolgos, hagyományőrző emberek. Hivatalosan is átadták a Nyíradonyi Katasztrófavédelmi Őrs új laktanyáját július közepén. Országhatárokon átívelő ismertségű a Hortobágyi Lovasnapok, melyet 2023-ban 55. alkalommal rendeztek meg július 14. és 16. között.

A nemzetközi könnyűzenei élet legjobb előadói

A hónap csúcspontja volt, amikor elrajtolt a 15. Campus Fesztivál: 15 zenei produkció, 70 debreceni zenekar és előadó, igényesen kiépített infrastruktúra, változatos gasztronómiai kínálat és látványos összművészeti programok, utcaszínházi felvonulás várta a kilátogatókat; a hazai és a nemzetközi könnyűzenei élet legismertebb és legjobb előadói váltották egymást a színpadokon.

Az Agrárminisztérium februárban indította el azt a közönségszavazást, melynek eredményeként a debreceni Nagyerdő lett az ország legszebb erdeje 2023 közepén.

A fejlődés sem állt meg nyáron

Augusztusban megszervezték a 32. Farmer-Expót, a szakkiállításon innovatív megoldásokat és jó példákat egyaránt kínáltak a gazdáknak. A hónap eseménye volt az 57. Debreceni Virágkarnevál, melyen ötletből és pezsgő hangulatból sem volt hiány. Utólag kiderült, a felvonulás több mint kétszázezer embert érdekelt. A hónap végén révbe ért egy csaknem egymilliárdos fejlesztés Püspökladányban: megújult tornacsarnokkal bővült az Erőss Lajos Református Általános Iskola. Elkészült a debreceni Északnyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó vasúti infrastruktúra-fejlesztések első üteme, így megindulhat a projekt második szakasza, amelynek nyomán létrejön Kelet-Európa egyik legnagyobb ipari intermodális terminálja – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztus végén. Mindemellett elhelyezték a Debrecen-Józsán épülő katolikus általános iskola alapkövét; az eseményen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is tiszteletét tette.

Igaz, szeptemberben a kisdiákok, egyetemisták számára becsengettek, ez viszont nem azt jelentette, hogy vége a mókának, az ősz első hónapjában is rengeteg rendezvény várta a kikapcsolódni vágyókat: Zamat Fesztivál, Hajdúhadházi Káposztás Napok, Harcsapaprikás-főző Fesztivál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában