Ünnepel a puszta

2023.07.15. 15:58

Patkók dobogása rengeti a pusztát: az 55. Hortobágyi Lovasnapokon jártunk – fotókkal, videóval

Csattogó ostorok hangja és fogatok felvonulása jelentette a hivatalos rajtot szombaton, a Hortobágy ünnepén.

Bucsi Bernadett

Látványból nem volt hiány

Forrás: Kiss Annamarie

Kirakodóvásár, gyermekfalu, fogatok versenye – semmi kétség, most igazán ünnepel a puszta. Országhatárokon átívelő ismeretségű a térség e meghatározó rendezvénye, a Hortobágyi Lovasnapok, melyet idén 55. alkalommal rendeznek meg július 14. és 16. között. Az ebben az évben jubiláló eseményre szombaton a Haon is kilátogatott.

Az Arénában már a kora délelőtti órákban elkezdődtek a programok, érkezésünk után nem sokkal a csikósok, fogatok, továbbá pusztaötösök felvonulása kápráztatta el a lovak és a lovassportok szerelmeseit. Akad bőven a stílus kedvelőiből, mi sem bizonyította ezt jobban, mint az, hogy a hőségriasztás ellenére az árnyékban nemigen bővelkedő pusztára több ezren kilátogattak. A közönség – dacolva az egyre erősödő napfénnyel és egyre magasabbra szökő hőmérséklettel – élvezte és tapssal ismerte el a látványos bemutatók sorát.

A hortobágyi értékrendszer a mag

A pásztorkultúra múltjának és jelenének éltetését, a ma is működő fogatgyűjtemények népszerűsítését, továbbá a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának megismertetését célzó háromnapos esemény hivatalos megnyitóját szombat délben tartották.

A hortobágyi értékrendszer egy mag, amiből a jelenkori magyar kultúra több évszázad során kialakulhatott

– így fogalmazott köszöntőjében Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője
Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Mint mondta, ahhoz, hogy a nemzeti értékeinket megőrizhessük, fejleszthessük, ahhoz nagyon kell szeretnünk és őriznünk ezt a magot. – Hortobágyon ez nem más, mint a legeltető állattartás, az ősi magyar állatfajták és a hozzájuk tartozó pásztorkultúra. Ezt az értékrendszert őrizzük és ünnepeljük a hortobágyi rendezvényeken, a ki- és behajtási ünnepségen, a gulyásverseny és pásztortalálkozón, és ezért vagyunk ma itt immár 55. alkalommal a Hortobágyi Lovasnapokon. Az őrzők pedig önök, a közönség, akik ellátogatnak hozzánk, és az igényeikkel, az érdeklődésükkel, a szeretetükkel fenntartják ezeket a rendezvényeket, ezáltal ezeket a kulturális értékeket – mondta.

Ezek a magyarság legfőbb hagyományai

A Hortobágyi Lovasnapok legnagyobb támogatója Debrecen városa, a cívisvárosi önkormányzat nevében Papp László polgármester köszöntötte a jelenlévőket.

Papp László, Debrecen polgármestere
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Kiemelte: különösen nagy érték a Hortobágyra jellemző állandóság, ha azt egy olyan város szemüvegén keresztül nézik, ahol a folyamatos változás az állandó. Hangsúlyozta továbbá, hogy mindig emlékeztetni kell magunkat arra, honnan indultunk, és milyen utat jártunk be.

Virágzó Debrecen ugyanis nincs anélkül a Hortobágy nélkül, amely a mai napig is ápolja azt a hagyományt, amely a debreceni identitásnak is meghatározó része. A mi kapcsolatunk sok évszázados múltra tekint vissza, hiszen történelmünk itt él a hortobágyi puszták pásztorhagyományainak őrzőiben, a csikósokban, a juhászokban, a Debrecen szabad királyi város alapította ménesben, a híres debreceni ötösfogatban, azokban a pásztorételekben, amelyeknek értékállósága több százéves tapasztalatban rejlik. Bátran kijelenthetjük, hogy Hortobágy történelmi és kulturális értékei mintázzák, megmutatják a magyarság legfőbb hagyományait

– szögezte le Papp László.

A rendezvény hivatalos megnyitóján Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is köszöntötte a résztvevőket. Sok más mellett örömét fejezte ki azért, amiért a Hortobágyi Lovasnapokra sok kisgyermekes család is kilátogatott, hiszen, mint mondta, a mai ifjú nemzedéknek lesz feladata továbbvinni az ősöktől megörökölt értékeket.

Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos
Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos
Forrás: Kiss Annamarie

Holnap is lesz látnivaló

A szombati programok sora a megnyitót követően többek között a lóerők versenyével, az országos csikósbajnokság első fordulójával, bemutatókkal, fogat- és díjugrató versenyekkel, méneshajtással és táncházzal folytatódik. Az Arénán túl is tartogat látnivalót a puszta, hiszen népi kézműves-kirakodóvásár is épült a helyszínen. A legkülönfélébb kézművesportékák közül lehet itt válogatni, de ahogy elnéztük, az időjárás a kalapot árusító standoknak kedvez a leginkább.

A legkisebbeket egy egész gyereklovasfalu várta, és még fogja vasárnap is. Itt sok más mellett bábszínház, táncbemutató és gólyalábasok előadása szórakoztatja a gyerekeket, akik, ha épp nem a színpadi produkciót lesik, hatalmas területen játszhatnak különféle népi játékokkal, és egy különösleges körhintára is felülhetnek.

Az 55. Hortobágyi Lovasnapok programja holnap is folytatódik: július 16-án, vasárnap már délelőtt fél 10-től indulnak versenyszámok, melyeken túl a nap folyamán a maihoz hasonlóan bemutatók szórakoztatják majd a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában