Visszatekintő

2024.01.04. 07:00

Megkezdődött a Sámsoni út fejlesztése, Törökországban rengett a föld, elindult az egységes ügyeleti rendszer – ez történt 2023. első negyedévében

Az óesztendő első három hónapjának történéseiből válogattunk.

Bekecs Sándor

Kovács Ilka, debreceni közgazdásznő a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjának önkéntes tagja és kutyája, Níla kint volt Törökországban, a földrengés okozta károk utáni mentéseken

Forrás: Napló-archív

Nem volt eseménymentes Hajdú-Bihar vármegye 2023-as évének első negyede. Többek között beszámoltunk az év elején tartott közmeghallgatásról a CATL kínai vállalat akkumulátorgyárának építésével kapcsolatban, a Komondor, Magyarország legerősebb szuperszámítógépének átadásáról, a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszertudományi Kar új épülete alapkövének letételéről, illetve – sajnálatos módon – a Vágóhíd utca halálos kimenetelű közúti balesetről, valamint a Polgáron meghalt Danika tragédiájáról is.

Debreceni hősök Törökországban 

A Hajdú Online és a Hajdú-bihari Napló is több alkalommal beszámolt a 2023. eleji törökországi földrengésről. A mentésben a világ minden tájáról, köztük Debrecenből és Hajdú-Bihar megyéből érkezők is részt vettek. A tapasztalatokról a debreceni Balogh Zsolt és Sitkei Zoltán műszaki mentők számoltak be, valamint Kovács Ilka, aki Níla nevű mentőkutyájával vett részt a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjának törökországi munkájában.

Fontos beruházások is kezdetét vették az elmúlt év elején: lerakták a Gyermeksürgősségi Központ, valamint Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszertudományi Kar új épületének alapköveit. Elindult az az új egységes ügyeleti rendszer országos kiterjesztése, melyet korábban mintegy másfél évig teszteltek Hajdú-Bihar vármegyében. Márciusban megkezdődött a debreceni Sámsoni út fejlesztése is, melyről az ott lakók véleményét is kikértük. Mindemellett szerkesztőségünk is ünnepelt: Raffer Attila vehette át az Év Újságírója díjat, az év tudósítójának pedig Marján Lászlót választottuk meg. 

Halálos kimenetelű autóbalesettel indult az év

Sajnos a tragikus események sem kerülték el Hajdú-Bihart 2023. első negyedévében: január első hetében a Vágóhíd utcai felüljárón történt frontális karambolban vesztette életét egy fiatal férfi; Polgáron pedig az alig két és féléves Danika halálát okozta nevelőanyja. A debreceni Rakovszky utcán pedig épp fotósunk előtt szakadt be az aszfalt egy autó alatt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában