Egészségügy

2023.03.23. 14:33

Fontos fejlesztés! Gyermeksürgősségi Központ épül Debrecenben – Fotókkal

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában elhelyezték a pályázati és egyetemi forrásból megvalósuló Gyermeksürgősségi Központ alapkövét.

Forrás: Kiss Annamarie

Az új épület szoros funkcionális egységben fog működni a Gyermekklinika főépületével – mondta dr. Szabó Tamás, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a csütörtöki alapkőletételi ünnepségen. Tudatta, egy ellátási egységben képesek lesznek a klasszikus gyermeksürgősségi ellátás mellett a gyermeksebészetet és a baleseti sebészeti ellátást is biztosítani. Két szinten 33 betegággyal, a felső szinten gyermeksebészeti részleggel, valamint négy ambulanciával, triázs részleggel, egy képalkotó diagnosztikai központtal, és endoszkópos laborral várják a kis betegeket. Mint megtudtuk, az új központ több mint hárommilliárd forintból épül, s várhatón ez év végére készül el.

Kijelenthetjük, hogy az utóbbi évek fejlesztési tevékenységének egyik kiemelkedő eredménye a Gyermeksürgősségi Központ megvalósulása. Az újonnan épülő egység valódi 21. századi feltételeket fog teremteni a gyermekek sürgősségi és baleseti ellátásához 

– fogalmazott Prof. Dr. Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, aki beszédében felidézte fel a Debreceni Egyetem sürgősségi orvosszakmai fejlődésének elmúlt 15 évét. 

Szabó Zoltán
Forrás: Kiss Annamarie

– A Debreceni Egyetem keretei között megvalósuló felnőtt sürgősségi betegellátás 2007 szeptemberében az I. számú belgyógyászati klinika falai között kezdődött meg. A folyamatos célorientált fejlesztési tevékenység eredményeként rövid időn belül színvonalas sürgősségi betegellátó osztály jött létre. Már ezekben az években is közel 15 ezer beteg ellátását biztosítottuk. Az oktatás, kutatás, betegellátás hármas elvét egységbefoglaló egyetemi szerepvállalás megvalósítása érdekében a betegellátó munkához szorosan kapcsolódva 2007 januárjától a sürgősségi orvostani tanszék, akkor még mint nem önálló szervezeti egység biztosította a különböző feladatok színvonalas ellátását. 

Az eltelt évek során a betegellátás töretlen fejlesztése, az egyetem regionális centrum szerpének növelése, valamint az orvosszakmai elvárások teljesítése érdekében egy önálló, klinikai rangon működő betegellátó egység létrehozásának igénye fogalmazódott meg. 2017-ben jött létre hazánk első sürgősségi klinikája, mely 2021-től új épületben folytathatta tevékenységét.

– idézte fel. Szabó Zoltán kiemelte, hogy a sürgősségi klinika betegforgalma mára évi 50 ezer főre gyarapodott. A jövőben e szakmaterület sikertörténetét a Kenézy Gyula Campus sürgősségi osztályának a közelmúltban bekövetkezett klinikai integrációja is erősíteni fogja. 2023 márciusától az integrált sürgősségi klinika a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően, immár vármegyénk határain is túlmutatva, közel 1,5 milliós populáció ellátását biztosítja.

Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője kifejtette, hogy a Debreceni Egyetem erős, kiszámítható és stabil partner. 

Több hónapnyi egyeztetést követően úgy érzem, hogy minden akadály elhárult azelől, hogy ez a beruházás sikeresen megvalósuljon – hangsúlyozta. 

– Egy olyan egészségügyi fejlesztésnek vagyunk ma tanúi, amely Debrecen város, Hajdú-Bihar vármegye és környékének ellátásában rendkívül fontos szerepet fog betölteni. Egy ilyen mértékű egészségügyi fejlesztés a mai világban kiemelkedő. Fontos ez a helyi közösségnek, a betegeknek, az orvosoknak, a szakápolóknak és az oktatói területnek is – emelte ki Kossa György, a GTIDE Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Dr. Papp László polgármester az egészségmegtartás szerepét hangsúlyozta. – Az egészségnél nincs fontosabb, mert az élet semmilyen más területét nem élvezhetjük, ha nem vagyunk egészségünk teljes birtokában. A város és az egyetem közötti együttműködés rendkívül szoros. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában folyó munka mindnyájukat büszkeséggel tölthet el. Debrecen esetében a klinikai központban folyó munka olyan része a város életének, amely a jelentőségét erősíti. Büszkék vagyunk az itt dolgozó orvosokra és szakdolgozókra, akik embertársaink gyógyulása érdekében tevékenykednek nap mint nap.

Nagyon fontos, hogy az egészségügy mindenféle kihívásnak képes legyen megfelelni. Egészségügyi szempontból Debrecen a trianoni békediktátum után vált meghatározóvá az ország keleti régiójában. Minden oktatási, kutatási, és egészségügyi fejlesztés nagy kincs, és értékteremtő számunkra. Kívánom, hogy az új létesítményt minél hamarabb birtokba vehessék, akiknek erre szükségük van, és természetesen minél előbb el is hagyhassák! – emelte ki.
A beszédek után elhelyezték az új épület alapkövét. 

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában