Megkezdte a működését

2023.01.13. 13:47

Ötvenezer laptop teljesítménye egyben? Ezt nyújtja a Komondor, Magyarország legerősebb szuperszámítógépe

A szuperszámítógépet egy híres magyar kutyafajta után nevezték el Komondornak, ezzel is erősítve azt, hogy a miénk.

Forrás: Czinege Melinda

Üzembe helyezték Magyarország legerősebb szuperszámítógépét a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működő HPC-központban. A bruttó 4,7 milliárd forint értékű gép partíciói a jelenlegi HPC kapacitás tízszeresét – öt petaflopsot – fognak biztosítani a felhasználók számára. A 0,5 megawatt elektromos energia igényű számítógép teljesítménye 50 ezer laptopénak felel meg. 

Ez a hatalmas kapacitás többek között az egészségügy, az anyagtudomány vagy az autóipar területén használható majd fel, de segíti a klímakutatást is. Arra is felkészültek, ha a teljesítménye esetleg kevésnek bizonyul majd, akkor bővíthető legyen. A gép környezetbarát, mert az általa termelt hulladékhő újrahasznosítása is lehetséges.  

– Az adatalapú világ felé tartunk, ami azt jelenti, hogy gépek fogják kutatni és vizsgálni a viselkedésünket, illetve a környezetünket, a kapott eredmények alapján pedig igyekeznek olyan döntéseket hozni, amelyek az életünket könnyebbé teszik. A jövő generációjának már ez lesz a természetes – hangsúlyozta dr. Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke. Hozzátette: az adatalapúsághoz azonban nem csak adat, hanem infrastruktúra is kell. 

– Mindennapi világunk és az általunk teremtett virtuális világ határai össze fognak mosódni. Ez érinti a tudományos és a gazdasági életet is. Azoknál a tudományágaknál, amelyek képesek adatalapúvá válni ez a változás villámgyorsan végbemegy majd. Ahhoz, hogy a tudósok nemzetközi relevanciájú adatokat és publikációkat tudjanak készíteni, szükségük van arra a feldolgozási képességre, amellyel a tudományos munkájukat el tudják végezni. A számítógépet javarészt kutatók fogják használni, de bízunk abban, hogy vállalkozások is igénybe veszik majd. Teljesen mindegy, hogy mely szektorban tevékenykedik, mindenki számára szeretnénk biztosítani a géphez való hozzáférést – fogalmazott az elnök.

Prof. dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja felidézte, hogy az első szuperszámítógép 2011-től működik itt Debrecenben. – Az üzembe helyezés után hetven kutató kezdte el a gépet használni, így épült ki az a tudás a Debreceni Egyetemen, amely máig meghatározó az Informatikai Kar oktatásában és a tudományban is. Ma már közel száz kutató használja az egyetemen a szuperszámítástechnikát, amely sok mindent megalapoz. Fontos stratégiai lépés volt, hogy a Kassai úton épült meg egy olyan létesítmény, amely ehhez hasonló teljesítményű és méretű számítógépek befogadására alkalmas. Reméljük a jövőben további eszközöknek adhatunk majd helyet – emelte ki.

Dr. Papp László, Debrecen Vármegyei Jogú Város polgármestere köszöntő beszédében kifejtette, hogy a tudomány fantasztikus távlatokat nyit előttünk. A kérdés csak az, hogy ezeket a lehetőségeket, hogyan tudjuk az emberiség fejlődésének szolgálatába állítani, és humánusan, fenntartható módon használni. 

– Jól kezdődik az év Debrecenben, hiszen egy újabb jövőbe mutató fejlődésről beszélhetünk. Túlzás nélkül állíthatom, hogy az elmúlt 100 évben többet változott az emberiség élete, mint az elmúlt 500 évben, és meggyőződésem, hogy többet fog változni a következő 30 évben, mint amennyit az elmúlt 100 évben változott. A fejlődés egyik motorját azok magas hozzáadott értékű fejlesztések jelentik, amelyek részben a város gazdaságához, részben pedig a Debreceni Egyetemhez kapcsolódnak. A több évszázados hagyományokkal bíró debreceni oktatási és kutatási tapasztalatok jelentős hajtóerőt jelentenek ebben a városban. Az egyetem jelenléte és infrastruktúrája kiegészítve a kormányzattal való együttműködéssel olyan hatást ér el, amelynek következtében az innováció igényes gazdasági szereplőket városunk mágnesként vonzza – fejtette ki. 

A polgármester úgy vélekedett, hogy a berendezés segítségével az ipari felhasználók növelni tudják mérnöki teljesítményüket, tervezési produktivitásukat, a termékminőség tekintetében is komoly előrelépést tudnak elérni, emellett pedig csökkenthetik a gyártási folyamatok átfutási idejét. Mindez növeli a szolgáltatást igénybe vevő vállalatoknak a versenyképességét. 

– Fontos cél, hogy a város képes legyen megtartani a fiatal talentumokat, és hosszútávon is Debrecenhez, az egyetemhez és az itt működő vállalatokhoz kösse. Ha sikerül helyben tartani a tehetségeket, akkor nyugodtan tekinthetünk az előttünk álló társadalmi, politikai és gazdasági kihívásokkal teli időszakra – szögezte le.

Megtudtuk azt is, hogy a következő hetekben valósul meg egy olyan infrastrukturális fejlődés, amelynek köszönhetően a szuperszámítógép által termelt hőenergiát a Debreceni Sportuszodában tudják majd hasznosítani, így kiváltható lesz a távhő.

Panyiczki-Berényi Viktória


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában