Debreceni Virágkarnevál

2023.08.20. 14:50

Ötletből és pezsgő hangulatból sem volt hiány a Debreceni Virágkarneválon – fotókkal

Nem lehetett csalódni a debreceni karneváli menetben, szenzációs hangulatot hoztak magukkal a hazai és nemzetközi táncosok, illetve az óriás virágkompozíciók.

Bucsi Bernadett

Forrás: Kiss Annamarie

Ünnepélyes zászlófelvonással, közösségi élményfutással, biciklis felvonulással és oldtimer autók menetével vette kezdetét augusztus 20-án az 57. Debreceni Virágkarnevál fő napja. A karneváli menet évről évre ugyanazokat a pillanatokat idézi, és mégis minden alkalommal más és más. Az érdeklődők, akik nem lelátóról nézték végig a felvonulók előadásait és a virágkocsikat, ahogy az lenni szokott, a kora reggeli órákban elfoglalták a számukra legszimpatikusabb helyet a menet útvonalán. A Bethlen utcán már reggel hat óra körül megjelentek az első nézők, rutinosan, székekkel és napernyőkkel.

A Kossuth téren 9 órakor vette kezdetét a felvonulás. 

A hagyományokhoz híven elsőként a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi mutatkozott be, ezt pedig a végtelennek bizonyuló fantáziaköltemények követték. Óriáspolip, rip-ropot falatozó ősember, darvak és csodafa – csak néhány elképzelés, melyet idén a virágkocsik díszeként álmodtak meg a vállalatok, szervezetek, intézmények. 

Utóbbi kompozíció a Teva kocsiján jelent meg, ez a látványosság idén egy új érzékszervre is hatott. A vállalat illatosított kocsit indított, mely a nyári virágoskertet idézte.

Forrás: Kiss Annamarie

Pezsgő hangulatban

A mesebeli világon túl ismerős arcok is visszaköszöntek a menetben, idén például Kodály Zoltánt idézték meg a 100 éves Kodály Filharmónia virágkocsiján.

Forrás: Kiss Annamarie

Nem az együttes volt az egyetlen, mely egy kerek évforduló jegyében mutatta meg magát a karneválon. A Hortobágyi Nemzeti Park a védetté nyilvánításának ötvenedik évfordulóját ünnepli 2023-ban, a híres debreceni Hajdú Táncegyüttes pedig éppen hetven éve alakult. 

Ezekről a jeles fordulókról is megemlékeztek a karneválon, a Nemzeti Park virágkocsit indított, melyet hortobágyi csikósok vezettek fel, ahogy azt kell, karikás ostorok csattogásával; a hajdúsok hangja pedig messze hallott, „mer’ engem a szerelem vezetett a rosszra” – énekelték, majd autentikus táncokkal nyűgözték le a közönséget.

Forrás: Kiss Annamarie

A közösség, a fenntarthatóság és az innováció jelent meg a BMW virágkocsiján, ez volt az egyetlen a menetben, melyet túlnyomó többségben élővirágok díszítettek. Cserepes hortenziák hada kapott helyet a kocsin, amire a látogatók fel is léphettek, így egyfajta lelátóként, szelfipontként is működött. A hortenziákat a karnevál lezajlása után több, debreceni nevelési-oktatási intézmény udvarán ültetik majd el.

Forrás: Kiss Annamarie

Imádta a közönség

A táncok között a romantika, a vagányság, a bohém életérzés, na és persze a nemzetközi hagyományok is megjelentek. A magyarok körében csak „Csáó Bella” néven elterjedt partizán induló dallamaira röpültek a magasba a mazsorettbotok, ritmusos dobszóra pördültek a San Marino-i zászlók. Taps és sikoltás fogadta a szerb gólyalábasokat, de imádta a közönség azokat a táncosokat is, akik riói hangulatot és brazil életérzést hoztak Debrecenbe a színes-köves kosztümjeikkel. 

A karneváli menetben egyébként a hazai formációk mellett Ausztria, Horvátország, Kína, Olaszország, Szerbia, India, Spanyolország és Németország is bemutatkozhatott.

Forrás: Kiss Annamarie

A programok sora a felvonulással természetesen nem ér véget. Felsorolni is nehéz volna, amit még kínál mára a cívisváros a látogatóknak. A nap folyamán sok más mellett a Kölcsey Központban Playmobil és botanikai kiállítás, a Nagyerdei Stadionban oldtimer show és virágkocsikorzó, a Nagyerdei Parkban sörkülönlegességek, városszerte pedig táncos előadások várják az érdeklődőket. Egy biztos: az, aki augusztus 20-án megfordul Debrecenben, valódi nemzetközi kultúrkavalkád részese lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában