növekvő gazdaság

2019.12.10. 11:30

A városi tőkealapról is dönthet a közgyűlés

Sokféle nyereséggel kecsegtető befektetési lehetőség érdekli őket.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Tekintettel arra, hogy Debrecen gazdaságának növekedése az elmúlt években meghaladta a korábbi elképzeléseket, továbbá annak érdekében, hogy ez a következő évekre is fenntartható maradjon, az országban elsőként Debrecenben indokolttá vált egy vállalkozásfejlesztési magántőkealap, a Debrecen Városi Tőkealap elindítása – olvasható a csütörtöki debreceni közgyűlés elé kerülő egyik előterjesztésben. Az anyag szerint az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. Városi Tőkealap döntően debreceni és hajdú-bihari növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások országhatáron belüli projektjeinek finanszírozásában kíván szerepet vállalni.

Újrázhat a DKV és a Cívisbusz

Valószínűleg a debreceni közgyűlés is kiáll a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezése mellett.

A csütörtöki debreceni közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint a Debrecen Városi Tőkealap 10 milliárd forint keretösszeggel, 7 éves befektetési periódussal indul. Az átlagos befektetési méret a tervek szerint 200 millió forint és 1 milliárd forint között alakul. Például érdekli őket az energetika, a hulladékgazdálkodás, a vízhez kapcsolódó technológiák, a kiskereskedelem, a járműgyártás, a foghíjtelkeken történő fejlesztések, a tömbrehabilitáció, az energiatakarékos berendezések üzembe helyezése és egyéb lehetőségek.

A tőkealap befektetési döntéseit az alapkezelő vezérigazgatója hozza a háromtagú konzultatív testület javaslata alapján. A bizottság két tagját az önkormányzat, egy tagját az MFB jelöli. A helyhatóság feladata a projektek felkutatása és a helyi jelenlét biztosítása a forrásigénylők/társbefektetők számára.

Lejár a szerződés

Egy másik közgyűlési előterjesztés értelmében több önkormányzati cégnél új felügyelőbizottsági tagokat választanak többnyire azért, mert a régiek megbízatása hamarosan lejár.

Valószínűleg vitát vált majd ki a debreceni tömegközlekedés működtetésére vonatkozó polgármesteri javaslat. Mint ismert, városunkban ezzel a tevékenységgel jelenleg a DKV Zrt., illetve a Cívisbusz Konzorcium (melynek tagjai a DKV Zrt. és az Inter Tan-ker Zrt.) foglalkozik.

A villamosokra és trolibuszokra vonatkozó szerződés 2021. december 31-ig, az autóbuszokra 2021. június 30-ig érvényes. A szolgáltató kiválasztása történhet pályázat kiírásával vagy pályáztatás nélküli közvetlen odaítéléssel. Az előterjesztés szerint Papp László a DKV megbízását indítványozza. Az anyagban azt írják, hogy kötöttpályás szolgáltatás esetében a DKV önállóan el tudja látni a feladatot, a járműállomány a rendelkezésére áll. Az autóbusszal történő közszolgáltatás esetében a DKV a Cívisbusz Kft.-n keresztül szerződést kötne a járműállomány beszerzésére – fogalmaznak.

Szintén a közgyűlés elé kerülhet az a javaslat, melynek értelmében támogatnák a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését.

A képviselők a „Munkácsy-trilógiáért” Közalapítvány működésével is foglalkoznak
Fotó: Molnár Péter

Egymillió támogatás

Eszerint az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, melyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg a környező régióktól. A javaslatot az Európai Bizottság nyilvántartásba vette. 2020. május 7-ig legalább 7 ország 1 millió állampolgárának kell támogatnia ahhoz, hogy érdemben foglalkozzanak az abban foglaltakkal.

Ha a debreceni közgyűlés elfogadja a határozatot, arra kérik Debrecen polgárait, a helyi civil szervezeteket, az önkormányzati képviselőket, hogy írják alá a kezdeményezést.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!