szon-sportoldal

2008.03.07. 08:45

Vándorúton az olimpia bajnok

<p>A múlt héten Schmitt Pál, ezúttal egy másik kétszeres olimpiai bajnok, Magyar Zoltán járt Nyíregyházán. A lólengés bajnoka, a Magyar-vándor specialistája a Pekinggel és a Ferencvárossal kapcsolatos reményeiről is beszélt.</p>

Montreal (1976) és Moszkva (1980) tornász aranyérmese (lólengesben szerezte a dicsőséget) a Sportlétesítmények Magyarországi Szövetségének közgyűlésén tette tiszteletét, és állt szerkesztőségünk rendelkezésére.

– Az egyik utazási iroda képviseletében érkeztem Nyíregyházára azzal a céllal, hogy a létesítményvezetőket tájékoztassam a pekingi részvételi lehetőségekről – sorolta látogatásának okát Magyar Zoltán. – A nagy távolság ellenére sokan kerekednek fel, hogy az esetleges magyar sikerekért szurkoljanak, nyugodtan mondhatom: nem lesznek magukra hagyva sportolóink Kínában, két-háromezer szurkoló biztosan ott lesz majd augusztusban. Több ciklusban szervezzük az utakat, nyilván azok a terminusok a népszerűbbek a tizenhat napos ötkarikás menetrendből, amikor valószínűsíthetők a magyar sikerek.

Magyar Zoltán a civil életben állatorvosként dolgozik, de a jelek szerint nem szakadt el a sporttól. Személyesen is ott lesz az olimpián, amit az alábbi érzésekkel vár.

– Nagy-nagy várakozással tekintek a pekingi játékok elé, már szinte most remegek az izgalomtól sportolóink sikerei és persze a kudarcok miatt, hiszen ez utóbbi is hozzátartozik a sporthoz – vallja a kétszeres aranyérmes. – Ami a várakozásomat illeti, nagyon optimistán öt-hat aranyérmet remélek a mieinktől, bízom benne, hogy ezt az igényt teljesíteni tudjuk. Egykori kedvelt szerem, a lólengés tipikusan magyar versenyszám, hiszen utánam Borkay Zsolt is nyert 1988-ban. Most Berki Krisztiánnak is jó esélye lenne az elsőség megszerzésére, a gond az, hogy Európa-bajnokunknak még nincs kvótája. Krisztián már csak a szabadkártyában bízhat, amire egy szlovén és egy holland versenyzővel együtt pályázik. Rontja az esélyeit, hogy amíg nekünk már van egy-egy férfi és női indulónk, addig az említett nemzeteknek még egy sincs, és az ítészek ezt a szempontot is figyelembe vehetik majd.

Olimpia után egy másik mostani slágertéma, a Ferencváros. Magyar Zoltán ugyanis nemcsak a piros-fehér-zöld, hanem a zöld-fehérek színeknek is dicsőséget hozott pályafutása során, így bizonyára számára is megnyugtató az angol befektető megjelenése.

– Lélegzetvisszafojtva vártuk a pályázat sikerességéről szóló híreket, a klub egykori sportolójaként természetesen örülök, hogy elkelt a futballcsapat és a stadion valamint annak környéke. Bízom benne, hogy a vételárból a többi szakosztály, így a torna helyzete is jobbra fordul – zárta szavait a Magyar-vándor egykori feltalálója.

Ki következik?

A jelek szerint szép sorban érkeznek az olimpiai bajnokok

a megyébe. A múlt héten itt járt Schmitt

Pál 1968 és 1972, Magyar Zoltán pedig

1976 és 1980 olimpiai bajnoka. A magyarok számára

1984 kimaradt, így a sor akkor folytatódna, ha legközelebb

egy olyan kétszeres olimpiai bajnok vendégünk

lenne, aki 1988-ban és 1992-ben nyert. Ilyen szempontból

mondjuk Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina

jöhet számításba...

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!