Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.13. 14:53

Virtuális erőművet épít a Nyíregyházi Főiskola

Nyíregyháza - Az élen járó vállalatok mellett intézményeket és szakembereket is díjaztak a Parlamentben március 6-án, az Energiatakarékossági Világnapon. A Virtuális Erőmű Programban részt vevő Nyíregyházi Főiskola elismerő oklevelet kapott a rendezvényen, melynek értelmében az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat tanácsadó testületi tagjává választották.

Nyíregyháza - Az élen járó vállalatok mellett intézményeket és szakembereket is díjaztak a Parlamentben március 6-án, az Energiatakarékossági Világnapon. A Virtuális Erőmű Programban részt vevő Nyíregyházi Főiskola elismerő oklevelet kapott a rendezvényen, melynek értelmében az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat tanácsadó testületi tagjává választották.Az energiaellátás biztonsága, környezetünk védelme, és az energiára fordított költségek csökkentése mindannyiunk érdeke. A tudatos, hatékony energiafelhasználás kiemelt stratégiai cél mind Magyarországon, mind az Európai Unióban.

A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából második alkalommal díjazták az ország energiatudatos és energiahatékony vállalatait a tudományos élet, a szakigazgatás, a társadalmi szervezetek és mentor vállalatok összefogásával, a vállalkozások energiatudatosságának elősegítése érdekében meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóján.

A Virtuális Erőmű Program alapkövét két éve tették le, majd az Országgyűlés fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnökségével meghirdetésre került az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat. A Virtuális Erőmű Program (VEP) célja, hogy összegyűjtse, rendszerezze, számszerűsítse és közzétegye a vállalkozások energiahatékonyság terén elért eredményeit. A feltöltött adatok olyan tudásbázist jelentenek, amelyek az energiaracionalizálást célul kitűző vállalkozásoknak adhatnak ötleteket, így egyfajta tudásbázisként funkcionál. Másrészt a VEP segít számszerűsíteni és összesíteni a már elért megtakarításokat, így az illetékes állami szervek számára hasznos információforrást jelent a vállalkozási szféra energiahatékonyságáról. Az innen származó adatokat az államigazgatás felhasználhatja az EU felé tett vállalások teljesítésének alátámasztásául, továbbá elemzésük hátteret szolgáltathat a támogatási rendszer korszerűsítéshez is.

A vállalkozások energiahatékonyságában rejlő potenciál a teljes magyarországi energiamegtakarítási lehetőségek egyharmada. Ha Magyarország valamennyi – egy átlagos háztartásnál öt-hatszor többet fogyasztó – vállalkozása Energiatudatos Vállalatként valóban tenne az energiaracionalizálás érdekében, az éves szinten akár több tízmilliárd forint megtakarítást jelentene a hazai energiaköltségekből. Ez a Virtuális Erőmű Program célja is: hazánkban elsőként tűzte zászlajára, hogy a csatlakozó vállalkozásokkal együttműködve egy 200 MW-nyi erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást gyűjt össze 2020-ig.

A Nyíregyházi Főiskola szakirányú képzéseivel, kutatásaival, szolgáltatásaival és infrastruktúrájával egyaránt támogatja a fenti törekvéseket. Hallgatói a gépészmérnöki alapszakon belül választhatják az energetikai szakirányt, s szakirányú továbbképzés keretében energetikai szakmérnökök is lehetnek. Az intézményben folyó kutatások kiterjednek az energianövények és a biomassza vizsgálatára, a megújuló energiák hasznosítására, sőt az erőművek üzemeltetésére is. Az eredmények hasznosulása érdekében rendszeresek a szakmai konferenciák, kiállítások, s a termelő üzemekkel közös energetikai pályázatok. A fejlesztések intézményen belüli hatásosságáról tanúskodik a főiskola gázerőműve, szélgépe és a különböző laborjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!