Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.01. 19:39

Súlya van a sulinak Nyíregyházán is

<p>Nyíregyháza – Megkezdődött az iskola, így a diákok vállára nem csak szellemi értelemben nehezedik súly. Az iskolatáskában lapuló könyvek nem könnyítik meg az első napot az oktatási intézményben.&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/iskola.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Az oktatási intézmények nagy részében az első szeptemberi napot egybekötötték a tankönyvek kiosztásával. Megállapítható, hogy ebben az évben sem lett könnyebb a diákok táskája.

Míg Nagy-Britanniában a gyerekek az iskolában hagyják a könyveket, Svédországban és Franciaországban kerekes táskával húzzák maguk után, addig Magyarországon maradt a cipekedés. Ausztriában már több esetben a könyv is elmarad, hiszen a számítástechnikai vívmányoknak és az internetnek hála a törzsanyag CD ROM-on is megjelenik.

A Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben járva egy elsős kisdiák, Szulics Évatáskájába pillanthattunk bele. A kislány, kérésünkre csak pakolta és pakolta a könyveket és füzeteket az asztalra, melyeket idén használni fog. A tanító néni azonban megnyugtatott minket, hogy ebből több példány a padban marad, nem kell azokat hazavinni.

Felsőbb évfolyamon azonban nincs kegyelem. Egy-egy tárgyhoz több kellék is szükségeltetik, így napi átlagos hat tanóra mellett az iskolatáska súlya elérheti akár a nyolc kilógrammot is.

Hazánkban több kezdeményezés is született a diákok megsegítésére: csak puha fedelű könyveket gyártanak majd a kiadók, vagy nem kell hazavinni minden könyvet vagy korlátozzák a hordható taneszközök számát.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy ebben a tanévben is edzett tanulókra lesz szükség, akik a napi szellemi robot mellett, kiállják a fizikai erőpróbát is.

- Kálnai Anita -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!