Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.02. 06:10

A tisztelet megmaradt

<p>Napjaink csúcstechnológiái sem tudták még teljesen kiváltanai azokat a mezőgazdasági gépeket, melyek sok kellemetlenséget okozva tudnak csak közlekedni az utakon. Ezek közül is talán a kombájn a legfélelmetesebb. <strong>Dankó Mihály jegyzete<strong></strong></strong></p>

Bevallom, rémálmaim egyike, szembetalálkozni egy „nagyszájú, éhes” kombájnnal. S hogy miért ez a visszatérő félelem? Ez az önjáró eszköz teljes forradalmi megújulást hozott az évszázados aratás munkamenetében. Az egykori kaszáló, marokszedő, cséplőgépen izzadó kétkezi munkást váltott fel egy gép, egy zugó, zakatoló, mozgó alkatrészekkel teli masina. A csoda pedig – akkor nem is jöhetett máshonnan – a Szovjetunióból ért el hozzánk is. Még a neve is oroszul ívódott belénk.

Szóval, gyermekkorom végén nekem nagyon félelmetesnek tűnt az egész. Ha az úton találkoztam velük, illemtudóan félrehúzódtam, sokszor a közeli fasorba is beugorva. Persze azért volt némi csodálat is bennem. Egy kicsit irigykedtem arra az emberre, aki fenn a „bakon” ülve, csak úgy elirányítja ezt a zörgő, monstrumot. Gyönyörű látvány volt, amilyen gyorsan haladtak a búzaföldön. Mikor aztán a barátaim közül, sokan bele is kóstoltak a gépszerelő, és ebből adódóan, a kombájnosi szakmába, ámulva hallgattam történeteiket. Velük együtt éltem meg a „bütyköléseket”, és én is sajnáltam az „elcsapott” nyulakat.

Aztán változott a világ, az „aratócséplőgép” a nyár megszokott, sőt, az ősz gépe lett. Ma már a gabonafélék mellett segítenek a kukorica, napraforgó, repce betakarításában is. Így sokszor találkozom velük az úton is. Persze, a tisztelet megmaradt most is. (Hisz úgy is én húznám a rövidebbet!)

Kapcsolódó cikkek:

  • Szabályok úton, gabonamezőn...
    Szezonja van a kalászos gabonafélék aratásának, megyénkben várhatóan július eleje és augusztus első hete között fog zajlani a betakarítás, amelyet szinte mindenhol kombájnokkal végeznek.
  • Jeges mosoly az aratók arcán Szabolcs-Szatmár-Beregben
    A megye több pontján a jég verte el a határt, a kárfelmérés folyik. Az árpa eddigi jó közepes eredménye ad némi tájékoztatást a búza várható hozamára is. Ám a kenyérnek való még 8-10 napot kinn kell aludjon.
  • Rendet vágtak az ópályi mezőn
    A kézi aratás folyamatát mutatták be az elmúlt hét végén az Ópályiba, a XIII. Nemzetközi Aratófesztiválra érkezett hagyományőrző csoportok.

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!