Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.26. 06:11

Koszorú parlagfűből

<p>Minden negyedik ember allergiás Magyarországon, ebben komoly szerepet játszik a parlagfű. Sír az ország negyede, könnybe lábadnak a szemek. Új magyar szokás alakul ki: sírva vígadunk millióan, miközben gazolunk ezerrel.</p>

„...virágzik a, virágzik a tó partján” – mélabús slágertéma a parlagfű burjánzása. „Beteg vagyok, fáj a szívem...” – csöpögő orr, viszkető szempár, sanyarú közérzet. Amíg a nótában megénekelt kék nefelejcs a hűség virága, a parlagfű a hőségé. Vagyis nem hogy lassan itt van a kertek alatt, a jövő héttől már virágkorát éli a földeken. S ha nő, akkor nemre és korra való tekintet nélkül nyomaszt, bosszant az allergén anyagával.

Minden negyedik ember allergiás Magyarországon, ebben komoly szerepet játszik a parlagfű. Sír az ország negyede, könnybe lábadnak a szemek. Új magyar szokás alakul ki: sírva vígadunk millióan, miközben gazolunk ezerrel. A társadalombiztosítás az allergiás megbetegedések miatt az elmúlt esztendőben közel 5 milliárd forintot költött gyógyszerkiadásra, a táppénz oldalán a 8,6 milliárd forintos tételen lehet hüledezni. Amit pedig a szenvedők megelőzés gyanánt különböző szerekre fordítanak – felbecsülhetetlen.

Parlagfűmentes Magyarországért, Parlagfűmentes ház, parlagfűért virágot, parlagfűirtás a vasúti területeken, Tégy a parlagfű ellen – mozgalmak, programok, alapítványok szerveződtek a legelterjedtebb egészségkárosodást okozó gyomnövény elleni, egyszerre elszomorító és lelkesítő harcban.
„Hanem azért, hanem azért, koszorút, ha meghalok, a síromra, sírhalmomra...” – ne parlagfűből fonjatok.

Kapcsolódó cikkek:

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!