Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.17. 16:16

Kemény lesz a büntetés?

<p>Nyíregyháza - Számíthatnak néhány börtönben eltöltött évre a szobortolvajok.</p>

16:15: A Nyíregyházi Városi Bíróság nyomozási bírája a jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon folyamatban lévő büntető ügyben a mai napon meghozott végzésével elrendelte L. László és Sz. József  gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

A bíróság indokolása szerint a gyanúsítottak a jelenleg ismeretlen helyen lévő L. Józseffel 2008. június 9. napján Nagykálló, Szabadság téren elhelyezett II. Rákóczi Ferencet ábrázoló mellszobrot, valamint 2008. június 13-án L. László és Sz. József gyanúsított a nyíregyházi Vécsey Károly Általános Iskola főbejáratánál elhelyezett Vécsey Károly mellszobrát a talapzatról leemelve eltulajdonították. A szobrokat  színesfémhulladékként kívánták értékesíteni.

A lopással és rongálással okozott kár összege: 5.510.000 Ft.

A gyanúsítottak munkaviszonnyal, megélhetést biztosító rendszeres jövedelemmel nem rendelkeznek, büntetett előéletűek, L. László többszörös  és különös visszaeső, bűnismétlő.

Az előzetes letartóztatás indokolt, tekintettel a gyanúsításban szereplő bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, törvényi fenyegetettségére, valamint alaposan lehet tartani attól, hogy a gyanúsítottak megszöknének, vagy elrejtőznének, továbbá feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárást meghiusítanák, vagy megnehezítenék, különös figyelemmel arra, hogy bűntársuk jelenleg szökésben van, ellene elfogatóparancs kibocsátására került sor. Megalapozottan lehet tartani attól is, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el. A határozat jogerős - tudtuk meg Dr. Nyakó Zsuzsannától.

13:38: Mint arról korábbi számunkban beszámoltunk, múlt hét szombaton a rendőrség elfogta a II. Rákóczi Ferenc és Vécsey Károly mellszobrainak eltulajdonítóit, a 20 és egy 40 éves ömbölyi lakost. A tettesek feldarabolták, majd eladták a szobrokat, a rendőröknek egyedül a Vécsey-szobor darabjaira sikerült rábukkanniuk.

A kiszabható büntetés súlyosságáról dr. Vojsánszki Éva jogász elmondta: a halmazat esetén (lopás és rongálás) nem pusztán egybeszámítják a büntetési tételt, hanem külön szabályok szerint egy büntetést szabnak ki.

– Az egyes bűncselekmények büntetési tételeinél az az irányadó, hogy milyen értékhatárra követték azt el. Ezen túlmenően itt kulturális műalkotásról beszélhetünk, mely tény szintén befolyásolja a büntetés mértékét – mondja dr. Vojsánszki Éva. Mivel a mellszobrok értéke meghaladja az ötmillió forintot: ez jelentős értéknek minősül, és a kulturális javak közé sorolható.

A jogász szerint a büntetés mértéke több dologtól függ: attól, hogy milyen értékű tárgyra követték el a bűncselekményt, függ a kár nagyságától, a büntetés kiszabásánál a bíróság figyelembe veszi a mellszobrok műemléki, kulturális jellegét. Vizsgálják továbbá, hogy a fent felsorolt minősítő körülmények (pl. üzletszerűség, dolog elleni erőszak) fennállnak-e, mivel ez is jelentősen befolyásolja a kiszabott büntetés nagyságát, valamint egyéb körülményekre is figyelemmel van a bíróság.

– Mivel nem ismerem az ügyet, sajnos nem tudom pontosan megmondani, hogy mindezeket figyelembe véve milyen büntetési tételre számíthatnak a tettesek. Álláspontom szerint a körülményektől függően, mind a lopás, mind a rablás tekintetében 1- 5 év a kiszabható büntetés. Ezen felül, ha megállapítják az üzletszerűséget, illetve a dolog elleni erőszakot, akkor a lopás már egyből 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünetendő – tette hozzá.

Az ellopott dolog értékétől függően a lopás, (megrongálás esetén a rongálás) minősítése a Btk. szerint:

1. 20 000 - 200 000 forint között kisebb érték (két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés),
2. 200 000 - 2 millió forint között nagyobb érték (három évig terjedő szabadságvesztés),
3. 2 millió - 50 millió forint között jelentős érték (egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés),
4. 50 millió - 500 millió forint között különösen nagy érték (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés),
5. 500 millió forint felett pedig különösen jelentős érték (öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés).

Kapcsolódó cikkek:

  • Flexszel, kalapáccsal négyelték fel Vécseyt
    A nyíregyházi rendőrkapitányság nagykállói őrse kinyomozta kik lopták el Rákóczi szobrát Nagykállóból, és kik lopták el Vécsey szobrát Nyíregyházáról.  
  • Szoborlopás, ezúttal Nyíregyházán
    Pénteken a kora reggeli órákban érkezett állampolgári bejelentés, hogy Nyíregyházán a Vécsey közben található Vécsey Károly Általános Iskola előtt elhelyezett mintegy 120 kilogramm súlyú bronzból készült Vécsey mellszobrot ismeretlen tettes eltulajdonította.   Az alkotó véleménye 
  • Elítélik a barbár nagykállói cselekedetet
    A szobornál emlékezett meg rendszeresen a fejedelem hazaszeretetéről, emberi nagyságáról Nagykálló önkormányzata és hagyományőrző lakossága.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!