Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.05. 19:42

„Az édes nevelő” Újfehértón

<p>Újfehértó – Nevelő és vérszerinti szülők találkozójára és fórumára került sor június 5-én az Újfehértói Nevelőszülők Egyesületének szervezésében. <dia width="900" height="700" alt="„Az édes nevelő” Újfehértón 2008.06.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_Az__des_nevel__337____jfeh_rt_n_2008_06_05/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="„Az édes nevelő” Újfehértón 2008.06.05." /></a></dia></p>

A Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei „Gyermekvédelmi Napok” keretében, tanulmányútra invitálta kollégáit és a gyermekek jólétével foglalkozó szakembereket Lippai Gergely, a megyei Területi Gyermekvédelmi Központ igazgatója Újfehértóra.

Az Újfehértói Nevelőszülők Egyesülete 2007. június 4-én tartotta első, informális alakuló ülését. 1 éves a szervezet. Tagjai olyan családok, akik a települési gyámhivatalok hatósági döntése által: családokból kiemelt és „nevelőszülők”-höz történő elhelyezésre átadott gyermekeket nevelnek, gondoznak saját családjukban, saját gyerekeikkel együtt, állandó kapcsolatot tartva a vér szerinti szülővel, szülőkkel.

A fórum első felszólalója Csatlós Sándor szaktanácsadó volt. Szakmájuk elé példaként állította az újfehértói egyesületet, mely valódi érdekérvényesítő erő. Teheti ezt azért, mert valódi, a problémát megélő, a feladatokat megoldani akaró és tudó nevelőszülőkből, -családokból áll.

Krajecz Sándorné, az egyesület elnöke bemutatta az eltelt egy évet. Az egyesület aktív, lelkesedése a régi, s csak fokozódik. A fórum során egy különleges világ nyílt meg a jelenlévők előtt, melynek egyik – másik oldalát akár mint fenntartó, vagy hatóság vagy pedagógus, vagy vérszerinti szülő – nevelőszülő, mindenki tapasztalta már.

A vérszerinti szülők a máshol megélt negatív hozzáállás elmondásával fejezték ki, hogy az újfehértói nevelőszülők mások: biztosítják, hogy gyermekeiket meglátogathassák és állandó kapcsolatot tartanak fenn velük. Volt olyan is, aki arról szólt, hogy már nemcsak gyermeke, hanem ő maga is – szinte - családtag lett a nevelőszülőknél.

Lippai Gergely igazgató záró gondolataiban azt erősítette meg, hogy a gyermekeknek nagyon fontos, hogy a saját családjukban nőjenek fel. A nevelőszülők feladata is az, hogy a gyermekeket, akik nem örökbefogadottan élnek családjukban, óvják, gondozzák testileg – lelkileg s ha vér szerinti szülei alkalmasak rá, kerülhessenek vissza családjukba, ellenkező esetben, örökbefogadás útján új családba.

Pocsai Beáta

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!