Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.23. 16:55

Vattacukorra vagy jó szóra vágynak inkább?

<p>Nyíregyháza - Hétvégén a megye több településen szórakoztató programmal kedveznek a kicsiknek. Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett: gyermekhét, amelyet először 1931. májusában tartottak. &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Megkerdeztuk%20-%20Gyermekkor_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Gyerekeket kérdeztünk <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

15:28: Játék nélkül is játszottunk

Nekünk 50-eseknek szép volt a gyermekkorunk - nyilatkozta némi közvélemény kutatás után Németh Zoltánné, a baktalórántháziZengő Erdő Óvoda vezetője, akinek nem csak magánemberként, hanem pedagógusként is volt véleménye a régi s a mai gyermekekről.
- Mi végtelen nagy szabadságban éltünk, nem volt játékunk, mégis mindig kitaláltunk valamit, fogócskáztunk, ugróiskoláztunk, fociztunk, de még a szüretelést, a kukoricatörést is mókának fogtuk fel. Összetartottak a családok, átjártunk egymáshoz, noha egykeként nőttem fel, de soha nem voltam egyedül. Tévé, számítógép nélkül is boldogok voltunk.

A mai gyerekek között vannak szegények, akiknek semmijük nincs. Vannak nagyon tehetős családból valók, akiknek a legszebb Barbie sem hiányzik a polcról. De vannak szerencsére olyan szülők is, akik képességfejlesztő játékokat vásárolnak. Ha hétfőnként megkérdezzük a gyerekeket, mivel töltötték a hétvégét, legtöbben tévézésről számolnak be. Megváltozott a világ, féltik a kicsiket, nagy a forgalom, ezer veszély leselkedik a gyerekekre. A szülők így leginkább otthon érzik biztonságban a csemetéiket. A legérdekesebb, hogy míg mi egy kukoricacsutkából is tudtunk fabrikálni valamit, addig a mai gyerekek még az eléjük letett játékokkal is nehezen boldogulnak - mondta az óvodavezető.

13:34: 1950 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Nemzetközi Gyermeknapot, a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség határozata alapján. A cél ekkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett: gyermekhét, amely először 1931. májusában került megrendezésre, ugyancsak jótékonysági céllal. Most színes rendezvényekkel, bábszínházzal, vattacukorral várják a kicsiket. De vajon jó-e ma gyereknek lenni, mire vágynak a legifjabbak?

Gánicz Endre főiskolai tanár, görög katolikus lelkész, nagycsaládos édesapa. Feleségével most várják a negyedik gyermeküket, szeptemberben a három fiúcska után kislány érkezik a családba.
- Azt talán tőlük kellene megkérdezni, hogyan érzik magukat a világban a csemetéink, egy azonban biztos, a kis emberpalántáinkat keresztény emberekként már a fogantatásuk pillanatától szeretjük, s várjuk jöttüket. Születésüktől fogva keresztény értékrend szerint neveljük őket, azt szeretnénk ha jó keresztényekké, becsületes, tisztességes emberekké válnának.

Arra a kérdésre, hogy a becsületesség mennyire kifizetődő manapság, egyértelmű volt a válasz.
- Én azt vallom, - bárki bármit is mond -, ha valaki szép szót vagy kedves gesztust kap, ugyanezekkel tud csak válaszolni. Lehet, hogy a gyerek, amíg kicsi, nehezen érti meg, hogy az anyagi jólétnél a szeretet sokkal többet jelent, de amikor már nagyobb lesz, rájön, hogy mennyire fontos az indíttatás, a beszélgetés a szülőkkel, az otthon kapott értékrend. S ha mindannyian ezt adjuk tovább, akkor hiszem, hogy megváltozik a világ, az emberek mentalitása, s győzedelmeskedik a jó. A szeretet semmivel, ajándékkal és pénzzel sem pótolható - mondta a lelkész.

Kapcsolódó cikkek:

Olvasó kérdez: Milyen lesz a mátészalkai gyereknap?
Milyen programokat kínál a május 25-ei, szalkai gyermeknap? – érdeklődött fehérgyarmati olvasónk.

Gyereknap egy héttel hamarabb
Idén is szervez gyereknapi programot a Szatmárnémeti MADISZ, azonban a helyhatósági választások miatt nem június elsején, hanem egy héttel hamarabb, május 25.–én kerül megrendezésre.

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!