Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.01. 17:55

Koalíciós válság a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikusok szemével

<p>– Várjuk ki a végét! Egy hónap tárgyalási sorozat után válhat világossá, mit jelent a koalíciós válság, ugyanis az ördög mindig a részletekben rejlik – nyilatkozta dr. Tilki Attila. <dia width="900" height="700" alt="Koalíciós válság a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikusok szemével 2008.04.01."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Koal_ci_s_v_ls_g_a_Szabolcs_Szatm_r_Bereg_m/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Koalíciós válság a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikusok szemével 2008.04.01." /></a></dia></p>

17:50: Azon vagyunk, hogy azt a programot, amelyet a választásokat követően megfogalmaztunk, s amely alapján kialakítottuk Magyarország további felzárkózásának menetrendjét, a konvergencia programot, végig vigyük – mondta lapunk Veres János, az MSZP megyei elnöke.

– Erre továbbra is jó esélyt látok, hiszen mind az egyensúlyteremtést, mind a reformokat egyaránt fontosnak tartják a szocialisták és a szabad demokraták. Eddig sok kritikát kaptunk a tekintetben, hogy a megvalósítás során mikor milyen hibákat követtünk el. Most viszont azt látom, nagyon sokan azért drukkolnak, a kormány vigye tovább azt, amit megkezdett. Elemzők, hazai és külföldi befektetők egyaránt azt mondják, Magyarország felzárkózásához alapvető a programban foglaltak végig vitele. Ezt elsősorban tőlünk várják.

14:00: Jüttner Csaba SZDSZ megyei elnök a válságról

A Szabad Demokraták Szövetsége az MSZP-vel működő koalícióval kapcsolatosan komoly és felelősségteljes döntést hozott a tegnapi nap folyamán – véli Jüttner Csaba, az SZDSZ megyei elnöke.

– Mi liberálisok Magyarország jövője szempontjából fontosnak tartottuk, hogy a szükségessé vált reformokat végre hajtsuk. Ennek érdekében kötöttünk koalíciós szerződést a Magyar Szocialista Pártttal, és emiatt vállaltunk kormányzati szerepet. A közösen elfogadott kormányprogram számunkra kellő garanciákat jelentett arra, hogy az ország helyzetének javulását jelentő fontos lépések megtörténjenek. Most úgy tűnik számunkra, hogy koalíciós partnerünk eláll a közös program megvalósításától. Ebben a helyzetben a szabad demokraták számára nem maradt más lehetőség, mint az, hogy távozzon a kormányzásból.

11:10: - A kialakult helyzettel együtt megszűnt annak a lehetősége, hogy a kormány érdemi munkát tudjon végezni – mondja Juhász Zoltán, a Magyar Demokrata Fórum Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

– Az MSZP és az SZDSZ is a belső ügyeivel, s konfliktusaival foglalkozik, nem pedig az ország óriási problémáival. Megújulásra van szükség, mert ez így nem mehet tovább. Az, hogy ez a miniszterelnök lemondását, vagy előrehozott választások kiírását jelenti, egyelőre nem tudjuk, ám az biztos, hogy Gyurcsány Ferenc távozása, s egy hiteles kormány létrejötte nagyon sokat javíthatna az ország helyzetén.

Az MDF az előrehozott választásoktól sem riadna vissza, mert most az a legfontosabb, hogy az ország új lendületet vegyen – összegzett Juhász Zoltán.   

10:00: A Fidesz megyei elnöke kiemelte: – Az SZDSZ lépése csak megerősíti amit a Fidesz régóta mond: ez a koalíció, élén Gyurcsány Ferenccel, alkalmatlan az ország kormányzására.

AZ SZDSZ elnöke hétfőn este bejelentette: a jelenlegi kormányban nem kívánnak koalíciós szerepet vállalni, minisztereik és államtitkáraik április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról. A koalíciós válságról a parlamenti pártok megyei elnökeit kérdeztük.

További cikkek, előzmények:

  • A koalíciós válság április 30-i eseményei
  • Videók a koalíciós válságról!   
  • Nézze meg a korábbi képeinket is!     
  • Olvassa el az előzményeket is!
  • Gyurcsány Ferenc felmentette Horváth Ágnest
  • Gyurcsány szerint bársonyosabb reformpolitika kell
  • Hiller István: csak Horváth Ágnest menesztik
  • Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja Horváth Ágnes menesztését
  • - Koncz Nóra, Száraz Ancsa, Kovács Bertalan, Nyéki Zsolt -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!