Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.21. 13:08

Interregionális Drogkonzultációs Fórum alakul Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyék, illetve a megyeszékhelyek részvételével ma délelőtt Nyíregyházán alakul meg az Interregionális Drogkonzultációs Fórum. <dia width="900" height="700" alt="Interregionális Drogkonzultációs Fórum alakul Nyíregyházán 2008.04.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Interregion_lis_Drogkonzult_ci_s_F_rum_alak/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Interregionális Drogkonzultációs Fórum alakul Nyíregyházán 2008.04.21." /></a></dia></p>

13:00: Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgató-helyettese lapunknak elmondta: a határok megszűnésével jönnek-mennek a drogosok egyik országból a másikba, ez pedig azt követeli, hogy egységesedjen az ellátásukra irányuló szemlélet, ebben pedig nagy segítséget jelenthet, ha a velük kapcsolatban álló szervezetek átadják egymásnak tapasztalataikat, s ha közösen dolgozzák ki a problémák felszámolására irányuló stratégiáikat.

12:00: Seszták Oszkár, a Szabolcs megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: érzésekkel és indulatokkal átitatott problémáról van szó, melyhez többnyire feldolgozatlan veszteségek, neveltetési anomáliák vezetnek, s mely nem más, mint a hiányok pótlására irányuló törekvés.

– Meg kell gátolni, hogy a drog a pszichés problémák megoldásával legyen egyenlő – mondta az elnök. Dr. Pénzes Marianna, egészségnevelési szakember a fórum megalakulásáról szólva elmondta: eredmény, de kiindulópont is egyben. A drogprobléma nem áll meg a határoknál, a kliensek és a gondok is mozgásban vannak. A program hosszú távú célja a drog gazdasági és társadalmi problémáinak csökkentése, az ebből eredő károk mérséklése, illetve a terjeszkedés lelassítása. A hazai és a határon túli szervezetek, illetve közigazgatási egységek szakemberei a programban az átláthatóság elérésére, az infrastrukturális hálózat kiépítésére, illetve az együttműködés gyakorlatban való megvalósítására helyezték a hangsúlyt. Több kutatást is végeztek, ezek során a kliensek mellett az intézményhálózatot vizsgálták. A kutatásokból kiderült, hogy a drogokkal kapcsolatos információk nem elég korrektek, és nem is elég széleskörűek, és az is bebizonyosodott, hogy a szülők és kortárscsoportok nagyban segíthetik a veszélyeztetett korosztályt.

9:40: Ennek feladata a helyi stratégiák összehangolása, a hiányzó szolgáltatások, intézmények fejlesztése, a célja pedig az, hogy érzékennyé tegye a helyi közösségek szereplőit a drogproblémák kezelése iránt.

fórum megalakítására egy nemzetközi konferencia keretében kerül sor, az eseményen szó esik a hazai és nemzetközi tapasztalatokról, a drogügyek kezelése során felmerülő kihívásokról.

- Száraz Ancsa -   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!