Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.30. 06:07

Hangulatlkeltéshez hangulat is kell!

<p>Számomra az bizonyítaná az ország gazdasági jólétét, ha jó minőségű terméket a belvárosi butikokban, élelmiszert a kisboltokban vásárolnának, s nem a multiknál, ahol sok minden olcsóbb, de a minőség is köztudott. </p>

D. István írását olvasva nekem is „elszakadt a cérna”. Úgy tűnik, szerinte nincs ok a politikai, gazdasági bírálatokra. Mert mit „ugrál” a pedagógus az étkezési utalvány miatt, ha másnak nem jár ilyen. Így is lehet nézni, meg úgy is, hogy a parlamenti képviselők számla nélkül milliókat vesznek fel évente. Ehhez képest a 12 ezer forintos étkezési utalvány talán említésre sem méltó.

Valóban sokan kapnak zsebből – majdnem – minimálbért, amiből vehetnek márkás (mi a márkás?) autót, valószínűleg hitelre. Sok ilyen autó végzi fél éven belül használt autókereskedésben, miután a bank lefoglalta. Zsebből pedig azért fizetnek, mert így a járulékok befizetését spórolják meg, amelyek európai szinten is nagyon magasak nálunk.

Megélhetési gondok? Igen vannak. Pontosan ezt bizonyítja, amit D. István is leír, miszerint a bevásárló központokban sokan vásárolnak. Számomra az bizonyítaná az ország gazdasági jólétét, ha jó minőségű terméket a belvárosi butikokban, élelmiszert a kisboltokban vásárolnának, s nem a multiknál, ahol sok minden olcsóbb, de a minőség is köztudott.
Megnőtt a személygépkocsik száma és sok a mobiltelefon. Ez igaz, de mind a két termék olyan, hogy különböző akciók keretében szinte „ingyen” (10.000 Ft) adják, legfeljebb az autó úgy jár a hitelfelvétel után, mint már fentebb említettem. A mobiltelefon pedig megvan ugyan, de kérdéses, hogy van-e pénz a kártyán. Gyakran tapasztalom a középiskolában, ahol tanítok, tízből nyolc diáknak nincs pénz a kártyáján, csak őt lehet hívni.

Nem vitatom, hogy Szlovákiában rosszabb a helyzet a D. István által leírtak esetében, de kormánypárti politikusok szerint is jobb a gazdasági helyzet Szlovákiában, kevesebb adót fizetnek és a benzin sincs olyan drága mint nálunk. Ha ott lenne rosszabb a helyzet, akkor nem települnének át Magyarországról Szlovákiába tömegével a vállalkozások és cégek. Lehetne növelni az életszínvonalat, de nincs miből? Miért nincs? Ki, vagy kik miatt nincs? Több, mint 4 milliárd forint ment el feleslegesen a népszavazásra, amelynek kimenetele, eredménye józanul gondolkodó számára egy pillanatig se volt kérdéses. Ha időben visszavonták volna a törvényeket, akkor megmaradt volna a pénz.

D. Istvánnak tehát minden állítása igaz külön-külön, de összefüggéseiben kell nézni ezeket és így, talán mégis jogosnak tűnik az ország vezetését érő kritikák többsége.
Láposi Zoltán

Előzmény:

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!