Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.04. 17:35

Gázáremelés: mi tehetünk Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében?

<p>Nyíregyháza - Április első napjától a lakossági fogyasztók átlagosan 5,8 százalékkal, az ipari felhasználók átlagosan 5,2 százalékkal fizetnek többet a földgázért. Annak járunk utána: mit jelent ez a családi költségvetésben, illetve hogy mi drágulhat a közeljövőben az emelés miatt.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Megk%C3%A9rdezt%C3%BCk%20-%20G%C3%A1z%C3%A1r%20hat%C3%A1sok.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasóink mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:35: Keveslik a támogatást

Havi átlag tízezer forint gázártámogatást kapok, ez persze függ a fogyasztástól is, ami azért meglátszik a gázszámlán is: téli hónapban elmegy akár 300 köbméter gáz, ebben benne van a melegvíz és a főzés is, fűteni viszont kell, mert két gyerek van, azok mégse fázhatnak – mondja Hatházi Zoltánné Anikó.

– Nem örülök neki, hogy megemelik a gáz árát, mert így is keveslem a támogatást, ahogy számoltam, az emelés elvisz a családi kasszából havi 1000-1500 forintot is. A kiadás csak a gázra havi húszezer forint, a támogatás ezen javít valamennyit, de nem sokat – tette hozzá.

– Kicsinek tartom ezt a támogatást, az sincsen rendben szerintem, hogy ennek a mértéke a jövedelemhez van kötve, mert ezt így kevés ember tudja igénybe venni – fogalmazott Jancsikné Marján Ágnes. Szerinte, ha akarják, könnyen kijátszhatják ezt a rendszert. – A vállalkozó lejelenti magát, mint minimálbérért dolgozó, ez után pedig jár a támogatás, ezért természetes, hogy sokan folyamodnak ehhez a cselhez.

15:35: Mindenki megérzi a drágulást

A távhőszolgáltató vállalatok ugyanis javarészt gázt használnak fel a illetve a melegvíz előállításához – utal következmények mindenkit érintő jellegére Ráskó Ferenc energetikai szakértő.

A távfűtés díját ugyan a tulajdonos önkormányzatok határozzák meg, és elképzelhető, hogy politikai okokból esetleg nem emelik azonnal a tarifát, de ez a taktika a távhőszolgáltatók működésének eredményességét, hatékonyságát rontja, ezért sokáig nem lehet elodázni az áremelést. Magyarországon a villamos energia termelésének 45-50 százaléka ugyancsak gázalapon nyugszik, így tehát villanyszámla is magasabb lesz előbb-utóbb – de valószínűleg inkább előbb. Az ipari felhasználóknál hasonló a helyzet: egyes termékek árában azonnal, másoknál kis késlekedéssel jelentkezik a gázáremelés hatása. Az exportra termelő cégek vannak különösen nagy gondban, mert csak rendkívül nyomott árakon tudnak piacon maradni, ezért kénytelen úgymond „lenyelni” a gáz drágulását. Ez viszont rontja a cég eredményességét, ezáltal az alkalmazottak jövedelmi színvonala is stagnál illetve csökken – vezeti le röviden a gázáremelés közvetlen és közvetett hatásait Ráskó Ferenc.

12:50:Támogatásban reménykednek (Kisléta)

A gáz árának emelkedése természetesen hátrányosan érinti az önkormányzatokat is. Különösen azok a települések vannak kedvezőtlen helyzetben, ahol forráshiánnyal fogadták el februárban a költségvetést. Hasonló cipőben jár a kislétai önkormányzat is, amelynek több intézményében is gázzal fűtenek.
– Nagyon hátrányosan érint bennünket a gáz árának emelkedése, hiszen az iskolában, az óvodában, az idősek napközi otthonában, valamint a két bentlakásos idősek otthonában is gázzal fűtünk. Mindez valószínűleg közel egymillió forint többletkiadást jelent majd a számunkra ebben az évben – mondta el érdeklődésünkre Pénzes Sándor, Kisléta polgármestere. – Ezt az előre nem látható kiadást nem tudjuk betervezni a költségvetésbe, illetve ahol forráshiányos a költségvetés, ott nincs is nagyon értelme, mert így nem 62 millió forint a hiányunk, hanem 63 millió forint. Remélem, hogy a központi költségvetés ad valami támogatást ehhez az újabb kiadáshoz, legalábbis mi az „önhikis” pályázat révén megpróbálunk még több támogatást kérni.

10:30:Ramocsaházán önkormányzati fákból melegednek

Tavalyelőtt Nyírkérccsel, tavaly szeptembertől pedig Nyíribronnyal bővült a Ramocsaházi Általános Iskola és Óvoda – tájékoztatott Simon Józseframocsaházi polgármester.

– Az állam az oktatási intézményünk költségvetését mintegy 70 százalékban fedi le, a fennmaradó részt az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia. A mindennapi takarékosságra törekvés a meghatározó önkormányzatunk gazdálkodásában. Az egyre emelkedő gázár miatt döntöttünk úgy 2006-ban, hogy a ramocsaházi iskolában a gáz mellett egy vegyes tüzelésű kazán segítsen rá a fűtésre, amelyet önkormányzati fával táplálunk. Hozzájutottunk egy kiöregedett gyümölcsöshöz, amely jó szolgálatot tesz a fűtés csökkentésére. Mi így csapjuk le az Á-fát. Hasonló elgondolás szerepel tervünkben az idősek otthona fűtésére is. Ez utóbbi intézmény havi 800–900 ezer forintos gázszámláját szeretnénk lejjebb faragni. Egy fűtési szezon alatt így több milliós megtakarítást érhetünk el – mondta Simon József.

Kapcsolódó cikkek:

A gázár befolyásolhatja a többit?

A hús- és a kenyérár is emelkedhet a földgáz árának növelése után, de Varujan Vosganian pénzügyminiszter szerint az alapélelmiszerek árnövelése csak 0,2-0,7 százalékos lesz.

Lesz gázáremelés április 1-től

A lakossági fogyasztóknak átlagosan 5,8, a nem lakosságiaknak pedig 5,2 százalékkal drágul a földgáz április elsejétől - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).

Megáll a gázár a határon? - Népszabadság

Április elsejétől nem lesz gázáremelés - tudta meg a Népszabadság.

Drágul a gáz keddtől

Többet kell fizetni a gázért április 1-étől: a lakossági fogyasztóknak átlagosan 5,8, a nem lakosságiaknak pedig 5,2 százalékkal.

- Száraz Ancsa, Lefler György, M. Magyar László, Nyéki Zsolt, Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!