Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.15. 12:43

Együttműködési programot zártak Csegöldön

<p>Csegöld - Egy éves, magyar-román határon átnyúló projektet zártak kedden Csegöldön.</p>

Tavak és ligetek a határmentén, a Szamos holtágak revitalizációja című program zárórendezvényét tartották kedden Csegöldön. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési ProgramINTERREG III-A – keretében megvalósítandó, mintegy 134,8 millió forint összértékű projektet a tavalyi év májusában indította a Felső-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (FETIKÖVIZIG).

A zárórendezvényen jelenlévő polgármestereket, környezetvédelmi és vízügyi szakembereket Bodnár Gáspár, a FETIKÖVIZIG igazgatója köszöntötte.

– A térség fejlődésében kiugrási pont lehet a környezet- és természetvédelem, valamint a turizmus, ezért fontos állomást jelent a projekt zárása – fogalmazott köszöntőjében dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő, aki szerint a program keretében elkészült tervek és megvalósíthatósági tanulmányok alapjai lehetnek az elkövetkező időszak pályázatainak.

A projekt megvalósulásának hozadékai

- Nőni fog a belvízi biztonság és a belvizek levezetésének hatékonysága.

- Kialakul egy rendezett, természetbarát környezet, fejlődik a turizmus.

- A rendezett környezet megindíthatja a turizmusra specializálódott infrastruktúra

kiépítését.

- Kerékpárutak épülnek, melyek jótékony hatással lehetnek a turizmus fejlődésére,

és újraéleszthetik a határmenti települések között a régi kapcsolatokat.

- Kempingek, szálláshelyek és vendégfogadók kialakítása várható, mely

munkahelyeket teremthet a környéken.

- A rendezett környezet lehetőséget teremt a horgászati tevékenység megszervezésére.

- Nő a turizmusból származó bevétel, fellendül a falusi turizmus.

Többfunkciós kihasználás

Mint elhangzott, a célok között szerepel a Szamosromániai gyűjtőcsatornája és a magyarországi Szamos-Túr zárógát közötti terület rehabilitációja a román területről történő vízpótlás segítségével, valamint olyan infrastruktúra kialakítása, amely lehetővé teszi majd e terület széleskörű, többfunkciós kihasználását.

Partnerként van jelen a projektben a magyarországi területen érintett öt község: Csengersima, Csaholc, Gacsály, Zajta, Csegöld, valamint a Romániai területen érintett Lázári (Lazuri) és Pusztadaróc (Dorolti) önkormányzata. Partner a pályázatban a Nemzeti Meliorációs Hivatal, Szamos Körösök Területi Kirendeltsége. A magyar területen a csatornák kezelője a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, természetvédelmi felelőse a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Fontos feladata van a projektben a területet kiválóan ismerő Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány aktivistáinak.

A rendezvény résztvevői megtekintették az elkészült terveket, majd szakmai előadásokat hallgattak meg.

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!