Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.12. 11:41

Egymástól is tanultak a kertbarátok

<p>Nyíregyháza - S hogy miről szóltak ezek az évek? A rengeteg szakmai előadásról, bemutatókról, borversenyekről, vetélkedőkről, kirándulásokról, tapasztalatcseréről (többek között osztrák és szlovák testvérklubokkal), az együtt töltött szép órákról. <dia width="900" height="700" alt="Egymástól is tanultak a kertbarátok 2008.04.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Egym_st_l_is_tanultak_a_kertbar_tok_2008_04/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Egymástól is tanultak a kertbarátok 2008.04.12." /></a></dia></p>

Harmincöt éve két patinás – Központi és a Vasutas – kertbarát klub alakult Nyíregyházán, az akkori Hazafias Népfront támogatásával. Tíz éve, hogy a két szervezet egyesült, és a Toldi utcai Vasutas Művelődési Házban éli aktív életét. Nagy Béla és Kőhegyi Imre bácsi, mint alapító tagok nosztalgiával emlékeznek az elmúlt három és fél évtizedre. Az akkori több mit hetvenfős közösségből jelentős cserélődés után, mára hivatalosan 58 maradtak, de igazából mintegy negyven járnak el aktívan a foglalkozásokra.
S hogy miről szóltak ezek az évek? A rengeteg szakmai előadásról, bemutatókról, borversenyekről, vetélkedőkről, kirándulásokról, tapasztalatcseréről (többek között osztrák és szlovák testvérklubokkal), az együtt töltött szép órákról. Mert ma már, több ez mint klub, ez egy baráti társaság, ahol évente kétszer még arra is figyelnek, hogy felköszöntsék a névnapjukat ünneplőket. A múltat idéző fotókiállítás is hűen idézi a történéseket, az oklevelek, elismerések, pedig a munka minőségét.

– A legnagyobb baj, hogy kiöregszünk, nincs utánpótlás, a fiatalokat már egészen más érdekli – mondja a 85 éves Imre bácsi. – Én a szőlőtermesztésben, a borkultúrában igyekeztem segíteni, mivel hegyvidékről származom. Több mint 27 fajta csemegeszőlőt termeltem a telkemen. Minden új fajtát felkutattam, s szívesen adtam belőle veszőt és tanácsot másoknak is. Nagy szerepe van még az alma- és a zöldségtermesztésnek is. Többször ellátogattunk egy-egy tagunkhoz, hogy helyben ismerjük meg, s szerezzünk tapasztalatokat egymástól.

A szombat délelőtti megemlékezés alkalmából érkeztek vendégek Budapestről, s meghívtak néhány régi előadót is. A napot a vasutas étteremben elfogyasztott finom ebéddel zárták.

 

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!