Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.24. 06:18

Az elhivatottság nem elég

<p>Elhaggyák az országot az ápolónők! – kapott szárnyra a hír. S valóban, egyre többen lesznek hűtlenek ehhez a gyönyörű, emberközeli szakmához. Vajon miért? <STRONG>Dankó Mihály jegyzete</STRONG></p>

Nővééérke! – hasított végig az éjszakai „néma” jajokkal teli folyosón! A nővér pedig, sietett és segített! Sajnos, volt lehetőségem hallani és megtapasztalni, az ilyen kétségbeesett sikolyt, amikor a szenvedőnek arra se volt ereje, hogy megnyomja a csengőt.

Nagyon fontos az ő szerepük az egészség visszanyerésében. Ők vannak a legtöbbet a beteggel, közel kerülnek hozzájuk, megismerik legféltettebb külső és belső titkaikat. Láttam, amikor a túlvilágra igyekvőnek kétségbe esetten szorították a kezét, hogy itt marasztalják. Láttam, amikor evésre bírták az „önkéntes” éhezőt, amikor lábra állították a „bénát”. Minden mozdulatukat a szeretet és az elhivatottság vezérelte. Bíztató szavuk, gyógyító mosolyuk visszaadták az életkedvet.

Aztán egyre fáradtabbak lettek. Mind többen kezdtek pénzről beszélni (ápolt és ápoló egyaránt). Kevesebb idő jut a betegre, kényszeredett lesz a mosoly. Elvégzik, ami „elő van írva”. Aztán semmi több. Nincs rá idő, kevesen vannak, nem fizetik meg őket... Pedig volt idő, amikor választás után, az egyik párt ígéretéhez híven, „komoly” béremeléssel segítette őket. Csakhogy, mihez viszonyítva! A tény, az tény marad. Fogy a számuk, talán azért is, mert mind kevesebben vállalják ezt a komoly szellemi és fizikai megterhelést jelentő foglalkozást. De nagy a külföldi csábítás is. Pedig maradni kellene, mert ez egy gyönyörű szakma. Az elhivatottság viszont nem elég...

Olvassa Dankó Mihály blogját is, keresse az Öreg halászt!

Kapcsolódó cikkek:

  • Ki látja el a betegeinket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében?

    Több pénz, nyelvtanulás és kedvezőbb munkahelyi feltételek: ezt kínálja a külföld a magyar ápolóknak. 

  • Nem lesz aki ellássa a magyar betegeket?
    A megfelelő szociális és támogatási rendszer, illetve az utánpótlás kérdésének megoldása nélkül hat év múlva nem lesz, aki ellássa a magyar betegeket - mondta az RTL Híradójában Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

  • Akár a halál karmaiból is megmenthetnek 
    Az emberi élet perceken múlhat; ők a leggyorsabbak és mini intenzív osztályuk van. A debreceni légimentősök Magyarországon a legkulturáltabb körülmények között dolgozhatnak; a második legtöbb esetet ellátó egység.   

  • Beszállnának a betegszállításba a taxisok is?
    A taxistársaságok is vállalnának betegszállítást, az erről szóló levelet a napokban küldte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Egészségügyi Minisztériumnak - mondta a Dudás Zoltán, az MKIK taxis szekciójának vezetője. 

  •  

  •  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!