Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.27. 08:00

A rekordkísérlet is vonzó lehet

<p>Kiváló turisztikai termékeink vannak, a kérdés az, eljut-e a vásárlókhoz. <BR />A vendégeknek bemutatják a pálinkafőzés menetét, a pálinkafőzde történetét.</p>

A tavasz az újjászületés, a tervezgetés időszaka. Vannak, akiknél ilyenkor már előkerül a naptár, tervezgetik, hogy hol is töltsék a vakáció felhőtlen napjait. S a települések is komoly fejtörésen vannak már túl, összeállt a rendezvényterv, a programok sora, amivel csalogatni kívánják idén a turistákat.
Lapunk munkatársai fesztiválról fesztiválra járnak nyaranta a megyében, most a kuriózumokra voltunk kíváncsiak, s arra, hol hirdetik a portékájukat az ötletgazdák.

Horváth Ákos a vásárosnaményi polgármesteri hivatal munkatársa, turisztikai szakember, fiatalkora ellenére az idegenforgalom egyik legaktívabb képviselője. Szívügyének tekinti látványosságaink mind szélesebb körben való megismertetését.

- A Szatmár-Beregi Szilvaút Egyesületet is azért alapítottuk, hogy bemutassuk a térség szépségét, látnivalóit, ízeit, embereit. A szokásos rendezvények idén is várják a látogatókat, a Szatmári Fesztivál, a Jeles napok a Beregben, a Túristvándi Halászléfőző Verseny, a Milotai Diófesztivál, a kölcsei Túr-Party, a beregdaróci Kenderes Napok, , a szatmárcsekei Szilvalekvárfőző Verseny - és még sorolhatnám a nívós gasztronómiai s hagyományőrző rendezvényeket - bízom abban már nem hangzanak idegenül a megyében élők számára.

Nyírbátori nyár

Nyírbátorban egész nyáron tartalmas rendezvényekkel, színes programokkal várják a turistákat, illetve a város és a megye lakóit.
Mint Hegedûs Ágnes, a Nyírbátori Közmûvelõdési és Idegenforgalmi Kht. ügyvezetõ igazgatója tájékoztatott, a városban június elejétõl egészen szeptember végéig tart a fesztiváli szezon, amelynek idején blues fesztivál, motoros találkozó, a Szárnyas Sárkány Utcaszínházi Fesztivál, a Múzeumok éjszakája, a Nyírbátori Zenei Napok és a Reneszánsz Hétvége kínál kikapcsolódási lehetõséget.

Idén is várja a nyaralókat Vásárosnaményban a Tisza Party programsorozat, ahol most egy újdonsággal készülünk. Június 22-én rekordkísérletnek lehetnek tanúi mindazok, akik kilátogatnak a Tisza partjára, hiszen az ugornyai strandon is vízre szállnak azok, akik a Tisza hazai szakaszán való együtt evezős rekordban részt kívánnak venni. Egyre szélesedik a rendezvényeink palettája a remek hangulatú koncertek mellett most mint látható sport is lesz. A rekordkísérlet mellett a másik érdekesség az amatőr fogathajtó verseny lesz az idén - mondta Horváth Ákos.

A fiatal szakembertől azt is megtudtuk, mindent megtesznek azért, hogy mind szélesebb körben népszerűsítsék programjaikat. A megyei látnivalókról, rendezvényekről számos kiadvány látott napvilágot, s ezeket eljuttatták az ország 140 Tourinform irodájába, elvitték az idegenforgalmi szakvásárokba.
- Soproni, győri utazási irodákkal is ápolunk kapcsolatokat, amelyek a szatmár-beregi térséget erdélyi, ukrajnai kirándulásokkal egybekötve kínálják a schengeni határ nyugati oldalán.

Zsindelyes Fesztivál szeptemberben

Már eddig is sokan meglátogatták az Érpatakhoz tartozó Zsindelyes Pálinkafőzdét mindazok, akik érdeklődnek a pálinkafőzés folyamata, illetve a népi hagyományok iránt. Május végétől azonban szervezett formában lesz lehetőség arra, hogy az érdeklődők képet kapjanak a hungarikumnak számító nedűről, s a hozzá kapcsolódó gasztronómiáról.

– Május végén adjuk át az üzem közelében található Zsindelyes Kóstolóházat, amely közel nyolcvan személyes lesz – tájékoztatta lapunkat Papp József, a Zsindelyes Pálinkafőzde ügyvezetője.

 – Azt szeretnénk, ha a megyébe látogató hazai és külföldi vendégeknek az egyik célpontja lenne a kóstolóház, illetve megyebeli konferenciáknak lehetne keretprogramja. A vendégeknek bemutatjuk a pálinkafőzés menetét, a pálinkafőzde történetét, lesz lehetőség kóstolásra, illetve olyan ételekkel is tudunk majd kedveskedni, amelyek illenek a pálinkákhoz. A kóstolóház átadásával lesz egy munkatársunk, akinek az lesz a feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a szállodákkal, az utazási irodákkal, a Magyar Turizmus Rt.-vel, a Tourinform irodákkal, s komplex programot ajánljon az érdeklődőknek.

A komplex programnál arra gondolok, hogy az itteni látogatást össze lehet kötni például lovagoltatással, vagy nyíregyházi gyógyfürdőzéssel.A Nyírségi Ősz keretében szeretnénk megrendezni a Zsindelyes Fesztivált az idegenforgalom fejlesztése érdekében szeptember 5-én és 6-án. A kóstolóház csak az első lépése lenne a turisták idecsalogatásának, szeretnénk itt majd szálláslehetőséget is kialakítani, s akkor innen kindulva ismerhetnék meg a megye, illetve a tokaji borvidék nevezetességeit a haza és külföldi vendégek.

- Koncz Nóra, M.Magyar László, Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!