Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.12. 20:37

Tispol közúti akció - teherautókat ellenőriznek

<p>A TISPOL Operational Group 2008. évi ellenőrzési terve alapján a „European Operation Truck” közlekedésbiztonsági akció európai szintű végrehajtására 2008. tizenegyedik hetében kerül sor, mely a tehergépkocsik közúti közlekedésének ellenőrzésére terjed ki, különös tekintettel a a vezetési és pihenőidő betartására és a tachográffal elkövetett szabályszegések felderítésére. <A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/tispol-k%C3%B6zuti-akcio_ps.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<DIA width="700" height="900" alt="">&#160;<A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/TISPOL_elen__337_rz_s_2008_03_12_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="TISPOL elenőrzés 2008.03.12." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A Magyar Köztársaság rendőrségének közlekedésrendészeti és közrendvédelmi állománya részt vesz a TISPOL „European Operation Truck” akcióban.

Az ország egészére kiterjedő TISPOL ellenőrzés 2008. március 11-én és 12-én került végrehajtásra. Szlovénia és Magyarország határközeli területein a szlovén és a magyar rendőrök közös ellenőrzéseket hajtanak végre, áthidalva ezzel a kommunikációs nehézségeket.

Az egyes rendőri szervek az ellenőrzést legalább napi 8-8 órában, s azokon a helyszíneken hajtják végre, ahol a tehergépjárművek biztonságos leállításának, és a technikai jellegű ellenőrzések végrehajtásának a feltételei adottak.

Az ellenőrzés során jelentkező műszaki jellegű feladatok nagy számára tekintettel a rendőrség együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatóság területileg illetékes szerveivel.

Az akció végrehajtásának kiemelt feladata a tehergépjárművek közúti közlekedésével kapcsolatos szabályok ellenőrzése.
Az ellenőrzések a járművezetők általános ellenőrzésén túl a különböző szükséges okmányok meglétének és érvényeségének vizsgálatára, valamint az alábbiakra terjednek ki:
• menetíró készülékkel kapcsolatos szabályszegések;
• vezetési és pihenőidő szabályainak a megsértése;
• sebességtúllépés;
• túlsúlyos járművek;
• rakományok rögzítésével kapcsolatos szabálytalanságok;
• ADR szabályszegések;
• jármű műszaki állapotának hiányosságai.

Az ellenőrzés során kiemelten kezelik a rendszám nélkül közlekedő gépjárművek kiszűrését is, és a szabálysértő járművezetők határozott rendőri fellépésre számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!