Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.31. 17:00

Teltházas testületi ülés Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Hétfőn 13 óra 10 perckor zsúfolásig telt a Városháza Krúdy terme, ahol Nyíregyháza képviselő-testülete soros ülését tartotta. Csabai Lászlóné polgármester üdvözlője után Ivancho Ivan Ukrajna Nyíregyházi főkonzulja mutatkozott be az egybegyűlteknek. <dia width="900" height="700" alt="Teltházas testületi ülés Nyíregyházán 2008.03.31."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Telth_zas_test_leti__l_s_Ny_regyh_z_n_2008_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Teltházas testületi ülés Nyíregyházán 2008.03.31." /></a></dia></p>

17:00: Dr. Vinnai Győző: - Ragaszkodom hozzá, mutassák be a Jászai Tamásnak szóló meghívót!

Csabai Lászlóné: Szavazást rendelek el!

Aki azzal ért egyet, hogy az előkészítő bizottság anyagát kiegészítés nélkül elfogadják szavazzon igennel: 1 igen, 18 nem 14 tartózkodás.

A kiegészítésekkel kibővített állásfoglalást a testület alkalmasnak tartja arra, hogy lakossági fórumokon az orosiak elé tárják, erről szavazzunk – kérte Csabainé.

19 igennel a határozati javaslatot elfogadta a testület.

16:35: Felbermann Endre a tárgynál maradt, azt kérték tőlük kritikát, véleményt fogalmazzanak meg az anyagról. Vitatkozni szeretne a leírtakkal. 1990-94 között fejlesztésekért felelős alpolgármester volt, így kiváló a rálátása a tényekre. Akkor elindították a gázberuházást – amit nem említ az anyag – ezért a képviselő túlságosan egyoldalúnak érzi a tájékoztatást. Nem említi az előkészítő bizottság azt sem, hogy megvalósult a szennyvízberuházást is, amit illett volna az előkészítő-bizottság összeállításának ezeket is tartalmaznia. Pedig ezek a közműberuházások jelentősen megkönnyítették az ott élők mindennapjait.

Dr. Szemán Sándor: Az előkészítő- bizottság megalakulásától mostanáig egy év telt el. Feltették a kérdéseiket a hatóságoknak, s ezen válaszok alapján készült el egy 57 oldalas anyag 27 oldal melléklettel. Januárban döntött a közgyűlés a népszavazás időpontjáról. Március 20-án érkezett meg a jelenlegi anyag. Kiküldték a testület tagjainak az anyagot, kollégáival rohammunkában dolgoztak, s bizottsági ülésekre elmentek a szakértők, tisztségviselők, hogy ha szükséges kiegészítsék a leírtakat. Így jutottak el péntekre addig, hogy össze tudták állítani a mai anyagot és hétvégére eljutatták a képviselőkhöz.

- Az előkészítő-bizottság vezetője természetesen kapott meghívót a hétfői testületi ülésre – zárta szavait a jegyző.

Szokol Tibor szerint az az Európai Unió, amelyik az integrációt támogatja, az a leválást biztosan nem támogatja majd. – Ez csak jószándékú megjegyzés, s nem elrettentés.

Dr. Vinnai Győző cáfolt, még egyszer nyomatékosította, információi szerint dr. Jászai Tamás, az oros leválását előkészítő-bizottság vezetője nem kapott meghívást a testületi ülésre.

Dr. Szemán Sándor nem kívánt vitát nyitni a meghívók kérdéséről, megvizsgálják majd az ügyet.

Jászai Tamás levelében azt kéri, a testület tárgyalja meg a napirendet, munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a vitán – tolmácsolta Jászai úr levelét Csabainé.

Számomra a Jászai Úr hozzáállása a szimpatikus, vele a továbbiakban is együtt kívánunk működni – tette hozzá a polgármester.

16:10: Dr. Tirpák György elmondta, bár sokan itt vannak az előkészítő-bizottágból, mégsem szeretnének válaszolni a kérdésekre, mert a vezetőjük nem kapott meghívót. A képviselő elmondta azt is, véleményük szerint méltatlan a fennálló helyzet, hogy szünetet kell elrendelni, hogy az erőfölényt biztosítani tudja a városvezető koalíció.

Jánócsik Csaba szerint az unióban már mások a lehetőségek, lehet, hogy a leválást kezdeményezői optimisták, a képviselő azonban másként látja. Korábban a leválás reálisabbnak tűnt. Ennek ellenére, ha le is válik Oros, akkor is megmarad feltehetően a jó együttműködés a megyeszékhellyel.

Dr. Vinnai Győző : - Én inkább azt firtatnám, hogyan jutottunk idáig, hogy Oros önállósodni akar, nekem, nyíregyházi képviselőnek ez az alapkérdésem. Méltatlan a helyzet mert az előkészítő-bizottság elnöke nincs itt, nem válaszolhat a kérdésekre. Komoly figyelmeztető jel a jelenség, a leválás gondolatata, hogy a külterületeket jobban kell fejleszteni, hogy ne legyenek másodrendű állampolgárok.

Lengyel Károly visszautasította a vádakat, miszerint ő a szocialisták mozgósítására jött volna be az ülésre, nem pártkatona, a témák fontosságára való tekintettel érezte azt, hogy jelen kell lennie.

Jeszenszki András szerint érdemes lenne firtatni kinek áll az érdekében egy ilyen kezdeményezést elindítani, meg kell nézni azt a törekvést, amit az önkormányzat a külterületekre fordít. Meg kell nézni a településszerkezeti változtatásokat, amit a város az orosiak kérésére hagyott jóvá.

15:40: Jeszenszki András fontos kérdésekre kívánt rávilágítani az előterjesztést készítők s az előkészítő-bizottság tagjainak segítségével. Azt kérdezte hogyan tervezik az intézmények, iskola-óvoda gazdaságos működtetését, az egyre csökkenő gyermeklétszám mellett? Milyen alapelv szerint szeretnék megosztani a város adóságállományát? Az előkészítő bizottság tagjai 7 cégből kérnek tulajdont, a kérdés miért ezekből, s a többiből miért nem?

Dr. Hajzer László: Hiába kérdeznek akkor, ha az előkészítő-bizottság vezetője nem kapott meghívót, ezért nem jött el.

Ráczné dr. Kassy Erzsébet adóügyi irodavezető kérdésre azt válaszolta, a leválást követően az orosi adófizetőkre nem vonatkozik majd a megyeszékhely adótörvénye. Mindenkinek kell majd készítenie egy záróbevallást s megszűnik a megyeszékhely felé az adózási kötelezettségük. Magasabb adóértéket 2010-re az orosi önkormányzat nem állapíthat meg s a Nyíregyháza által megítélt adókedvezményeket is biztosítani kell. 2011-től már nem vonatkoznak majd a kötöttségek Orosra. A gépjárműadóban azt kell figyelembe venni, a magánszemély hol lakik, hol a vállalkozás székhelye, telephelye ott kell fizetnie.  Az egész éves adó a nyíregyházi önkormányzatot illeti meg, mert itt éves a rendszer, csak 2011-től vezethetik be a változást.

15:15: Csabai Lászlóné az anyag szerint az erőszakos településegyesítés miatt akarnak az orosiak revansot venni. Ez a rendszerváltás idején helyénvaló lett volna, most nem annyira aktuális. Az előterjesztés kiegészítéseként szólt a szennyvízprogramról, reméli az eddig elvégzett munkát jónak ítélik, s több pályázat elindulhat még. Aszfaltozott utat pedig csak ezután lehet készíteni, bármennyi kritika is születik. A vagyonmegosztásról szólva elmondta elv szerint kell válogatni, s így valamennyi önkormányzati vagyonból létszámarányosan szerezhet résztulajdont Oros. A szolgáltatás szempontjából mihez van köze az orosiaknak, mihez nincs – ez lehet az elosztás másik elve. A Nyírtávhőhöz nincs köze az orosiaknak, abból vagyont sem kérnek s kapnak valószínűleg az itt élők.

Dr. Hajzer László elmondta az előterjesztés végén nincs határozott álláspont. Nem derül ki belőle az előterjesztő – a pogármester – álláspontja. Nem kell agitálni már előre a nem mellett szerinte, a demokratikus jogok gyakorlását s a kérdés eldöntését az orosiakra kell bízni.

Dr. Tirpák György orosi képviselő elmondta a részönkormányzat tárgyalta az anyagot, egyhangú véleményük szerint szakszerű és megalapozott a leválást kezdeményező előkészítő bizottság munkája. Ebből megállapítható hogy Oros önálló munkára képes, s a pályázatok benyújtásával fejlődni is tudna. Megállapították azt is, hogy az önállósodás szellemi és fizikai fejlődést indíthatna el, amivel Oros mint önálló település virágzó és hasznos részévé válna a megyének. Ezért kérik, hogy tartsák tiszteletben az ott élők véleményét.

Fesztóry Sándor a gyermek-ifjúsági és sportbizottság elmondta a bizottság nem fogadta el az előterjesztést.

A városüzemeltetési feladatokat figyelembe véve az önállósodás után feltehetően nem fog emelkedni a városüzemeltetésben a színvonal, sőt egyes kérdésekben – tömegközlekedés – lehetnek nehézségek. Összességében a bizottság feltételezte az életképességet, de színvonaljavulásban nem bízik.

Dr. Moskovits Károly a jogi- és ügyrendi bizottság elnökeként arról tájékoztatott, mivel nem volt írásos anyag, ezért nem tudták tárgyalni az előterjesztést.

A szociális bizottság elfogadta az előterjesztést. Az oktatási bizottság ma tárgyalta a kérdést 6:5 arányban elfogadták az anyagot.

14:00: Fesztóry Sándor interpellációt nyújtott be a Simai úti lőtéren nemrégiben történt gyakorlatról, a polgármestert tudatlansággal vádolta. A rendőrségi nyilatkozatból ugyanis egyértelműen kiderült, hogy a helyszínen résztvevő gárdatagok nem lőgyakorlatot, hanem alaki gyakorlatot tartottak. A városvezető elmondta a Magyar Gárda esetében tartalmi kérdésekről és nem formai kérdésekről kellene beszélni, de elismerte, lehet hiányosak voltak az ismeretei, hiszen az országos médiából  szerezte az inormációt. Mindemellett megjegyezte, nem érti ha valaki alaki gyakorlatot tart csupán, miért kell ahhoz a lőtérre mennie.

13:45: Giba Tamás alpolgármester szerint a leválásról a népszavazás és az orosiak döntenek, most csak a városlakók tájékoztatása a cél, s egy állásfoglalást kell hoznunk.

Vinnai Győző ragaszkodik eredeti véleményéhez, hogy levegyék a napirendről, pénteki rendkívüli testületi ülést javasolt.

Szokol Tibor szerint kell a vita, vitassák meg most a véleményeket, az MSZP frakció tagjai közül mindössze hárman tudnának részt venni a szerdai rendkívüli ülésen.

Mikó Dániel elmondta, nem igaz, hogy nem tárgyalták a bizottságok, ő maga két bizottságban is tag, és megbeszélték az Orossal kapcsolatos napirendet.

A testület szavazott, a mai menetrendben szerepel az Oros leválásával kapcsolatos határozatról szóló állásfoglalás.

 13:40: Nyitottak vagyunk, készen állunk segíteni az állampolgárainkon, és örülünk hogy jó az együttműködés a magyarországi településekkel, városokkal, önkormányzatokkal és rendvédelmi szervekkel is – mondta a főkonzul.

Palicz György azt javasolta, hogy az Orossal kapcsolatos előterjesztést – mivel később kapták meg az írásbeli anyagot, és a téma fontosságára való tekintettel vegyék le a napirendről – és egy rendkívüli testületi ülésen tárgyalják majd meg.

Dévényi József azt sérelmezte az írásos anyagok 1/3-át hétvégén kapták csak kézhez, azt szeretné, ha legközelebb senki nem hozná őket ilyen helyzetbe.

Csabai Lászlóné reagálásában elmondta, a bizottságok Orosról kaptak részanyagot, nem volt más választásuk, hamarabb nem tudták eljuttatni mindenkihez az előterjesztést. Mivel a lakossági fórumok már szerveződnek, a polgármester a képviselők megértését kérte és azt, hogy maradhasson a napirend.

Szokol Tibor önmérsékletet kért a testületi tagoktól, azt gondolja, fontos kérdéseket is lehet röviden és velősen tárgyalni.

Vinnai Győző érdemi vitát szeretne, lehet egymásra mutogatni ki késett, ki nem az írásbeli anyag megküldésével, de ha komolyan vesszük önmagunkat, tegyük fel a kérdést mi vezetett odáig, hogy egy településrész az önállósodást fontolgatja, és folytassunk érdemi vitát. Ne erőből vigyük át a témát, tartsuk tiszteletben az orosiak álláspontját is – Fenntartom az előző véleményemet tartsunk rendkívüli közgyűlést, amikor csak erre a témára koncentrálhatunk.

Csabai Lászlóné szünetet rendelt el.

Kapcsolódó cikkek:

- Pók Viktória - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!