Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.18. 12:06

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rejtett értékek kerülnek felszínre

<p>Az elmúlt héten indítottuk a Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online közös játékát, melyben Szabolcs megye hét csodáját keressük. Olvasóink és látogatóink örülnek a kezdeményezésnek és maguk is számtalan csodára hívják fel figyelmünket.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-korkerdes-szabolcs-szatmar-bereg.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Játékunkban Szabolcs megye hét csodáját keressük: épített és természeti értékeket, műemlékeket, egységes településrészeket, exkluzív látványosságokat.

Olvasóink és látogatóink örülnek a kezdeményezésnek és maguk is számtalan csodára hívják fel figyelmünket. Több Olvasónk, köztük Nagy Géza szerint nemcsak a megye, de ország egyik csodája Szabolcs Község történelmi műemlékegyüttese: benne a Szent László szobor, a református templom, Szabolcs vezér szobra és maga a földvár.

Illés László a Tiszadobon található Tubust, a korábban mezőgazdasági terményraktárként, ma műemlékként használt épületet ajánlotta.

Kovács Józsefné szerint az Illéssy-féle ház érdemli ezt a címet: Olvasónktól tudjuk, hogy Gulácson a Szabadság u. 31. számon található Illéssy-féle ház a mestergerendába vésett évszám szerint 1722-ben készült, építője Balássy Ferenc. Szerkezete tölgyfa talpon áll, favázas és sövény falazatú szerkezetét taposott sárral verték be, a tetőzet beregi zsindellyel fedett. A technológiai folyamat során csak természetes anyagokat használtak, az épület és az ingatlan állami tulajdon műemlék.

Csuka Miklós a hét csoda közé javasolja a tuzséri Lónyay kastélyt, mely a Tiszántúl egyetlen barokk stílusban épült kastélya.

Több ajánlás is érkezett a Túr folyóra és a vízimalomra, mint ahogyan a tiszavirágot is többen ajánlották, s a tákosi református templom, a mezítlábas Notre Dame is többek szerint a megye hét csodájának egyike lehet.

Fodor Balázs egy, a XIX. század végéről való, mátészalkai villanyoszlopot ajánlott, de érkezett ajánlás a Balkányban található mamutfenyőre, illetve a Gencsy kastélyra is. A bátorligeti őslápon a jégkorszak előtti és utáni növény- és állatvilág számos faja fennmaradt – olvasóink véleménye alapján kihagyhatatlan a csodák sorából.

Kocserha Bernadett a nyírkarászi földvárat (Gara halom) ajánlotta figyelmünkbe. Leírta, hogy ez egy régészeti jelentőségű, védett terület. – Szomorú tény, hogy nem csak a környező települések, a megye lakosai, de a mi kis településünk lakosai sincsenek tisztában azzal, hogy milyen érték található itt – írta, s hozzátette: nagy örömmel olvastam a cikket, mely arról szól, hogy keresik a megye 7 csodáját.

Ritli Gábor szerint a cégénydányádi Kende Kúria kastélypark, illetve a benne lévő platán fa Európában is egyedülálló, ő ezt ajánlja. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság II. sz. Felsőszabolcsi Szakaszmérnöksége Kisvárdáról a tiszaberceli régi gőzüzemű műemlékként nyilvántartott szivattyútelepet és a Rétközi-tavat ajánlotta. Előbbit azért, mert az megyénk legrégebbi gőzüzemű szivattyútelepe, 1896-ban épült. A létesítmény 1983-ban nyert műemléki védettséget. A Rétközi-tó pedig az ország legnagyobb síkvidéki víztározója, térfogata 10 millió köbméter, vízfelülete 400 hektár. Érkeztek ajánlások a tiszadobi kastélyra, a tarpai szárazmalomra és a vajai várra is, a Nyakas család pedig a szamoskéri református templomot jelölné. „ritka építészeti megoldása miatt (Jézus szimbólumot idéző hal alakú alaprajzával és hajlított tetőszerkezetével) egyedülálló nemcsak a megyében az országban is.
Ajánljon Ön is egy-egy értéket március 31-ig, hogy azután a szavazás végén kiderüljön, mi a megye hét csodája.

Itt tekintheti meg az eddig beküldött képeket!

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!