Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.05. 11:28

Árhullámok vonulnak le a Tiszán

<p>Nyíregyháza - Kárpátalján átlagosan 85 mm csapadék volt, sőt, helyenként a 150 mm-t is meghaladta. A legnagyobb mértékű áradás a Tiszán következett be, amely helyenként a 6-7 métert is elérte.</p>

Március 1-je óta jelentős esőzés volt a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtőjén, amelynek következtében folyóink megáradtak. Hazai területen 10-20 mm, viszont Kárpátalján átlagosan 85 mm csapadék volt, sőt, helyenként a 150 mm-t is meghaladta. A legnagyobb mértékű áradás a Tiszán következett be, amely a 6-7 métert is elérte. Ennek hatására sok helyen a hullámtér az árvízvédelmi töltésig víz alá került – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a Fetikövízig igazgatójától.

A legfrissebb adatok szerint a Tisza felső szakaszán tovább árad, Tiszabecsnél egy nap alatt két métert emelkedett, s szerdán délelőtt 60 centire megközelítette a I. fokú készültségi szintet, míg Vásárosnaménynál ugyanakkor elérte a szintet, akárcsak Tiszabercelnél. Készültséget azonban még nem rendeltek el. Ez valószínűleg a Vásárosnamény alatti szakaszon várható. A vízügyi igazgatóság a védvonalak mentén figyelőszolgálatot tart, a töltésekben lévő zsilipeket szükség szerint lezárják.

A Szamos közel 4 métert áradt, a tegnapi reggeli tetőzés után lassú apadás figyelhető meg.
A Krasznán és a Túron csak kisebb vízszintemelkedést észleltek.
A Tiszán és a Szamoson levonuló árhullámból a Rétközi-tóba és a szamosszályi Holt-Szamosba vízbeeresztést végeznek. A tiszaszalkai zsilip nyitásával a Beregi-öblözet ökológiai célú vízpótlása történik.
A Lónyay-főcsatorna torkolatánál az árvízkaput kedden lezárták, hogy a tiszai árvíz ne terhelje a főcsatorna mentén lévő árvízvédelmi töltéseket.

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!