Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.26. 17:11

Ez a fagy még nem csinált galibát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>Nagyhalász - A gyümölcsfák jelenlegi állapotában nem talált a szakember az idei termést károsító fagykárt, amikor a nagyhalászi gyümölcsösükben a szerda reggel mért -4,5 celsius fokos fagyot követően alapos vizsgáltnak vetette alá a fákat. <dia width="900" height="700" alt="Ez a fagy még nem csinált galibát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008.03.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ez_a_fagy_m_g_nem_csin_lt_galib_t_Szabolcs_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Ez a fagy még nem csinált galibát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008.03.26." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-fagy-gyumolcsos-almaskert-nyiregyhaza_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Nem állapítható meg fagykár egyetlen alma fajta esetében sem, melyek közül térségünkben a koraiak egérfüles állapotban, a késeik pedig még rügypattanás stádiumában vannak – jelentette ki szerdán Nagyhalász–Homoktanyán az Almatárs Szövetkezet elnöke Bodnár József, amikor a gyümölcsösükben a reggel mért -4,5 celsius fokos fagyot követően alapos vizsgáltnak vetette alá a fákat.

– Ugyanez mondható el a körtefákra, de cseresznyében, meggyben szintén nem észleltem semmilyen problémát. A kajszi és őszibaracknál ugyan 15 százalékos fagykárosodást mutatnak az elvégzett rügyvizsgálatok, de ha a továbbiakban nem ismétlődnek a hajnali mínuszok, akkor terméskieséssel ezeknél a gyümölcsféléknél sem kell számolni – tette hozzá a szakember.
Friss még a tavaly tavasszal pusztító kései fagyok emléke a szabolcs-szatmár-beregi termelőkben, akik izgalommal figyelik az időjárás mostani alakulását, hiszen ha megismétlődne a tragédia, azt már képtelen lenne kiheverni a megyénk e meghatározó ágazata, vélekedik már az egész régió almatermelőinek helyzetéért is felelősséget érző szakmai szervezet, az ÉKASZ elnökeként Bodnár József. A kertészmérnök végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyümölcstermelőknek nem árt felkészülni arra, hogy ha mégis jönne újabb fagy, annak negatív hatásán valamit enyhíteni lehet a speciális fagykár elleni vegyszerek valamelyikével történő kezeléssel.
- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!